Watersportverbond - KNWV

Grote finales Delta Lloyd JWK 470

woensdag 27 juli 2011

Op de Delta Lloyd Jeugdwereldkampioenschappen in de Olympische 470 klasse werden vandaag de laatste drie wedstrijden gevaren die zouden beslissen welke zeilers er morgen aan de start zullen verschijnen voor de allesbeslissende medal race. Zowel bij de heren als de dames wisten de leiders van gisteravond, respectievelijk Zweden en Duitsland, hun posities te prolongeren.

De Nederlandse zeilsters Nina Keijzer en Anneloes van Veen, die het evenement uiterst succesvol startten, konden hun positie niet houden en zakten vandaag verder terug naar een achtste plek, één plaats boven Afrodite Kyranakou en Jeske Kisters die wel constant bleven en hun plaats in de medal race morgen konden zekerstellen. Nederlandse kansen voor een medaille zijn echter verkeken.

Na zes wedstrijddagen scheen eindelijk de zon en zag het IJsselmeer er vanaf de wal schitterend uit. Maar op het water kregen de zeilers en het wedstrijd comité met weinig wind en flinke winddraaiingen te maken, waardoor het voor iedereen een lastige wedstrijddag werd en de wedstrijdbaan continue aangepast moest worden. In race 9 kreeg de damesvloot met stevige winddraaiingen te maken, waardoor de kopgroep de achterliggende boten aan zich voorbij zag gaan. Enkele zeilers dienden een protest in, maar na protestbehandeling bleef de einduitslag van race 9 onveranderd.

De Duitse zeilsters Annika Bochmann en Anika Lorenz moesten met een 25e plek in race 9 behoorlijk inleveren op hun voorsprong in het algemeen klassement.
Hetzelfde geldt voor Anna Burnet en Flora Stewart uit Groot Brittannië die in race 9 als 21e finishten en nu een derde plek nemen in het damesklassement, slechts twee punten verwijderd van de Australiërs Sasha Ryan en Chelsea Hall die nu overall de tweede plek innemen. Dat belooft een spannende finale tijdens de medal-race.

âDit jeugd WK 470 is het sterkste 470 JWK dat ik ooit heb meegemaaktâ zei Rob Sepers, voornamelijk doelend op het dames evenement. âDe top is breed en sterk, met ervaren zeilsters. Tina Lutz en Susann Beucke (GER) bijvoorbeeld hebben afgelopen tijd veel senioren evenementen gezeild met goede resultaten. Zij staan nu op 15 in het klassement.â vervolgde hij.

Bij de 470 heren gaat de strijd om de titel morgen tussen de Zweden Nicklas Dackhammer en Fredrik Bergström en het Franse team Kevin Peponnet en Julien Lebrun. Op derde plaats staan Vasileios Papoutsoglou en John Orfanos uit Griekenland. Zij hebben geen kans meer op een gouden medaille, en zullen hunnen zinnen zetten op zilver.

Morgen zullen de medal-races in het zicht van het publiek plaatsvinden voor de kant bij het International Sailing Center Medemblik.
De 470 heren varen de medal race om 13:30 uur, de dames starten om 14:15 uur

IFRAME: http://www.youtube.com/embed/9QLt08TtCfM

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Rick van Wijngaarden
E. press@470juniorworlds2011.org
T. 06 46 200 333