Gemeente Eemsmond


Stevige berm van hergebruikt materiaal

De afsluiting van de Onderdendamsterweg tussen Warffum en Bedum is achter de rug. Maar wat is er precies gebeurd met deze weg?

De Onderdendamsterweg heeft een smalle rijbaan en het verkeer kan elkaar dan ook vaak alleen passeren door uit te wijken in de berm. In de oude situatie was de berm zacht, waardoor het verkeer er bij het uitwijken gaten in reed. Dat is ook niet goed voor de verkeersveiligheid. Wij hebben daarom opdracht gegeven de berm te verstevigen, op een zo duurzaam mogelijke manier.

Als eerste heeft de firma Koers Research uit Smilde monsters genomen van het aanwezige bermmateriaal voor onderzoek. Hierna heeft zij een `recept' ontwikkeld voor de nieuwe bermversteviging. Het bijzondere van dit `recept' is dat de ingrediënten bestaan uit onder meer het oude bermmateriaal: dit is 100% hergebruikt in de nieuwe bermversteviging. Om het materiaal harder te maken, wordt er cement aan toegevoegd.

Foto uitfrezen berm Foto aanbrengen nieuw bermmateriaal

Foto links: uitfrezen berm

Foto rechts: aanbrengen nieuw bermmateriaal

De afgelopen weken heeft aannemer Oosterhof-Holman uit Grijpskerk de berm uitgefreesd en de grond naar Smilde gebracht. Hier is het verwerkt tot het nieuwe materiaal. Tot slot heeft de aannemer het materiaal met speciale machines langs de Onderdendamsterweg aangebracht. U kunt vanaf nu gebruikmaken van een veiliger Onderdendamsterweg.

Dit project is geleid door onze afdeling Beheer, cluster Civiel. Als u meer wilt weten, kunt u Peter Dijkens bellen via (0595) 43 75 55.