Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Vragen en antwoorden over de Zwakke Schakels

Publicatiedatum : 28 juli 2011

Wanneer gebeurt er iets aan de dijk? Hoeveel zand wordt er neergelegd? Hoe breed wordt het strand? Dit soort vragen werden gesteld aan het hoogheemraadschap tijdens het inloopspreekuur voor de Zwakke Schakels op donderdag 21 juli jl. in Dijk te Kijk. Zo'n 60 geĂŻnteresseerden waren nieuwsgierig naar wat er precies gaat gebeuren. Hier leest u de top 5 van de meest gestelde vragen en antwoorden die zijn gesteld tijdens de inloop.

Hoe komt het er precies uit te zien? Wordt de dijk verhoogd?

Hoe het er uit komt te zien is afhankelijk van de afspraken die we maken met de markt. We geven de markt een programma van eisen mee waaraan de versterking moet voldoen, om zo een veilige versterking te krijgen die past binnen het budget en zo veel mogelijk oplevert voor de omgeving. Pas als aannemers hun plannen bekend maken en het werk is gegund, weten we hoe de versterking er precies uit gaat zien. De dijk wordt sowieso niet verhoogd. Of er iets aan de dijk moet gebeuren, hangt af van de hoeveelheid zand die voor de dijk wordt aangebracht. Als blijkt dat er toch aanpassingen aan de dijk nodig zijn, dan zal dit gaan om een steunberm aan landzijde of een damwand aan de binnenkant van de dijk.

Krijgen we veel hinder van stuifzand?

Stuifzand kan nooit helemaal voorkomen worden, maar we maken wel afspraken met de markt om de hoeveelheid te beperken. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden denkbaar, bijvoorbeeld het plaatsen van matten of het planten van helmgras. In het ontwerp kan al rekening gehouden worden met de mate van stuifzand.

Hoe ziet de planning er precies uit?

Globaal staat 2011 in het teken van de voorbereidingen en worden in 2012 de procedures doorlopen. Als alle procedures zijn doorlopen, kunnen we in 2013 starten met de werkzaamheden.

In 2012 worden de plannen ter inzage gelegd en is inspraak mogelijk. De gedetailleerde planning leest u op www.hhnk.nl/kustopkracht. De planning is onder voorbehoud van wijzigingen en eventueel bezwaar en beroep.

Hoe vindt de aanbesteding plaats met marktpartijen?

We geven de markt zo veel mogelijk vrijheid om te komen tot een oplossing die voldoet aan de gestelde eisen met betrekking tot veiligheid en budget. We zijn nu in overleg met marktpartijen over de contractvorm. Naar verwachting maken we hier nog deze zomer een keuze in. De aanbesteding start dan in het eerste kwartaal van 2012.

Wat is de samenhang tussen veiligheid en ruimtelijke kwaliteit?

We hebben van het Rijk een dubbeldoelstelling gekregen: naast veiligheid op orde brengen, ook kijken naar de kansen voor recreatie, toerisme en natuur, ofwel de ruimtelijke kwaliteit. De prioriteit ligt bij veiligheid en dit zal niet in het geding komen door ruimtelijke kwaliteit. De besluitvorming en praktische uitvoering van deze twee projecten liggen in elkaars verlengde, maar vinden los van elkaar plaats.

Meer informatie over de Zwakke Schakels leest u op www.hhnk.nl/kustopkracht.