Gemeente Vlaardingen



-

Vlaardingse wandkunst gered

28-07-2011 |

Twee tegeltableaus van de wanden van de Dr. H. Bavinkschool zijn bij het slopen van de school gedemonteerd om in de toekomst een nieuwe bestemming te krijgen. De tegeltableaus zijn ontworpen in art deco-stijl.

tablaue
Een van de tegeltableaus.

De Dr. H. Bavinckschool aan de Da Costastraat wordt deze zomer gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Wethouder Hans Versluijs licht toe: "De gemeente heeft het gebouw laten documenteren en controleren op historisch materiaal. Tijdens de rondgang bleken er twee tegeltableaus met historische waarde in de entree aanwezig. Stichting Meervoud, de eigenaar van het schoolgebouw, heeft de tableaus zorgvuldig laten demonteren door een gespecialiseerd Vlaardings bedrijf, Art Conservation. De tableaus worden voorlopig opgeslagen bij de Historische Vereniging Vlaardingen en wachten op een passende plek voor herbestemming."

Ontwerper
Nader onderzoek kan hopelijk duidelijk maken wie de ontwerper van de tegeltableaus is. Hoogstwaarschijnlijk zijn ze aangebracht rond 1922, toen de school werd gebouwd. Ze passen in de christelijke traditie. Het ene tableau heeft het onderschrift `Een zaaier ging om te zaaien' en op het andere tableau staat `Gaf een ieder naar zijn vermogen'.

Informatie gezocht
Wie meer informatie over de tegeltableaus kan verstrekken - wellicht oud-leerkrachten of oud-leerlingen - en/of wie een goed idee heeft voor een passende plek kan contact opnemen met de gemeente. Mail naar monumentenbeleid@vlaardingen.nl of bel met (010) 248 4000 en vraag naar de medewerker monumentenbeleid.

Nieuwbouw
Na de voltooiing van de sloop van de Dr. H. Bavinckschool zal de nieuwbouw starten. De scholieren zijn tijdelijk gehuisvest in noodlokalen aan de Groen van Prinstererstraat.

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: Contactformulier
Tel. (010) 248 4000