Gemeente Heerenveen

winkelcentrum De Akkers

Nieuw winkelcentrum De Akkers

De gemeente Heerenveen heeft overeenstemming bereikt met Lidl en de eigenaar van het winkelcentrum De Akkers over een verplaatsing van dit winkelcentrum naar de voormalige vmbo-locatie van de OSG aan de Amelandlaan.

Het nieuwe winkelcomplex wordt bijna twee keer zo groot als het bestaande. De huidige Lidl-supermarkt van ongeveer 800 m² gaat in de nieuwbouw naar circa 1.200 m². Daarnaast is er ruimte voor een vijftal kleinere units voor andere winkels. Het bestaande winkelcomplex op het Akkersplein zal worden gesloopt en voorlopig als groengebied worden ingericht, in afwachting van een toekomstig herinrichtingplan voor de openbare ruimte van dit gebied.

Het project wordt ontwikkeld door Lidl Nederland in samenwerking met vastgoedeigenaar Terpstra. De plannen zijn besproken met het bestuur van Wijkbelang De Akkers en worden op 20 september 2011 in de serviceflat "Oranjewoud" aan de wijk gepresenteerd. Dat is ook het startsein voor het opstellen van een nieuw bestemmingsplan voor het centrumgebied van De Akkers, waarin de nieuwbouwplannen moeten worden opgenomen. De verwachting is dat het bestemmingsplan in het voorjaar van 2012 klaar kan zijn en dat de nieuwbouw meteen daarna kan beginnen. B&W zien in het nieuwe winkelcentrum een belangrijke impuls voor de levendigheid van de wijk De Akkers en voor de winkelfunctie in het zuidelijke deel van Heerenveen.

Het besluit van Lidl om in De Akkers te investeren is het derde investeringsbesluit op supermarktgebied in Heerenveen in korte tijd. Vorige maand sloot de gemeente een overeenkomst met De Hoge Dennen Holding BV over een nieuw winkelcomplex op het Molenplein. En direct na de bouwvakvakantie is de verbouwing en uitbreiding gepland van de Jumbo-supermarkt in de Greiden. Het gemeentebestuur ziet de recente investeringsbeslissingen van marktpartijen als een ondersteuning voor de gemaakte beleidskeuzes. De gemeente heeft in maart de Integrale Detailhandelsvisie Heerenveen vastgesteld, waarin wordt ingezet op concentratie en versterking van de bestaande winkelcentra Heerenveen-Centrum, De Greiden en De Akkers in plaats van verdere verspreiding van dagelijkse winkelvoorzieningen naar andere locaties in Heerenveen.