Gemeente Barneveld


Gemeente en moskeebesturen maken afspraken voor de Ramadan

Maandag 1 augustus zal de jaarlijkse vastenmaand Ramadan beginnen, een maand waarin de Islamitische gemeenschap tussen zonsopkomst en zonsondergang vast en er de tijd wordt genomen voor bezinning, reiniging en saamhorigheid. Rond 22.00 uur wordt de maaltijd gebruikt. Voor en na de maaltijd ontmoet men elkaar in de moskee en op straat. De gemeente Barneveld en de moskeebesturen hebben afspraken gemaakt om mogelijke overlast van ontmoetingen tijdens de Ramadan te beperken.

Het Oldenbarneveldplein is tijdens de Ramadan een geliefde ontmoetingsplaats voor ouderen en jongeren. Dit plein is omgeven door appartementen, waardoor geluiden versterkt worden. Omwonenden van het plein ervoeren in de afgelopen jaren, met name in de late avonduren, overlast van deze ontmoetingen.

Om dit met elkaar te bespreken heeft de gemeente Barneveld de diverse moskeebesturen en Imams uitgenodigd voor een gesprek, wat op 27 juli heeft plaatsgevonden. Namens het gemeentebestuur sprak wethouder A. Troost met de aanwezigen af om in deze ramadanmaand gezamenlijk op te trekken om de overlast voor omwonenden zoveel als mogelijk te beperken. Een aantal concrete afspraken werden gemaakt:
* Tijdens de ramadan zal er iedere vrijdag door de Imam in de moskee worden opgeroepen om geen overlast te veroorzaken.
* Het moskeebestuur zal, mochten er toch meldingen van overlast binnenkomen, contact opnemen met de ouders van deze jongeren.
* De jongerenwerkers van de gemeente zullen extra activiteiten organiseren in Villa 29 en dit doen in goede samenwerking met een vertegenwoordiger van het moskeebestuur.

* In deze periode is er dagelijks contact tussen gemeente, moskeebestuur, woningstichting en politie, waardoor er snel gereageerd kan worden bij meldingen.

* Alle omwonenden van het Oldenbarneveldplein krijgen een uitnodiging voor een laagdrempelige inloopavond, die gehouden zal worden in restaurant Pleinzicht op donderdagavond 1 september. Wethouder Troost zal daar met alle partijen in gesprek gaan over het verloop van de ramadanmaand rond het plein en deze evaluatie meenemen bij de besprekingen voor de ramadan 2012.

De gemeente en de aanwezige Imam en leden van de moskeebesturen kijken terug op een plezierig gesprek en spreken de wens uit, dat de ramadanmaand rustig zal verlopen.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl

Ga naar de promotiewebsite Daarom Barneveld.com