Belgische Federale Overheid


Kijk papa, zonder gordel!

Datum: 28 juli 2011

Automatisch de gordel aandoen achterin de wagen is nog steeds geen reflex. Volgens de schattingen tijdens de laatste attitudemetingen van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) is de gordeldracht achterin niet hoger dan 50 % waar voorin 85,6 % van de inzittenden de gordel draagt. Ook kinderen worden minder vaak beveiligd in de wagen. Nochtans lopen alle inzittenden van een auto dezelfde risico's. Om u op de gevaren hiervan te wijzen, lanceert het BIVV een nieuwe campagne.

In 2011 is het twintig jaar geleden dat de gordeldracht achterin verplicht werd. Toch blijkt deze verplichting door de inzittenden verwaarloosd te worden. Nochtans vermindert het dragen van de gordel het risico op overlijden of verwondingen met ongeveer 50 %. Wie uit de wagen geslingerd wordt, loopt vijf keer meer risico om te overlijden dan wie vastgeklikt is.

Ook kinderen worden steeds minder beveiligd in de auto. Het aantal bestuurders dat beweert kinderen veilig te vervoeren daalde van 89,7 % in 2006 tot 81,5 % in 2009. Het percentage dat hun kinderen nooit of zelden beveiligt, steeg in 2009 zelfs tot 7,5 %.

De nieuwe campagne loopt van 1 tot en met 28 augustus, met als slogan "Kijk papa (of mama), zonder gordel". De affiche toont een kind dat niet werd vastgeklikt en bij een ongeval door de voorruit van de auto wordt geslingerd. De campagne loopt daarnaast nog op televisie en er zullen verschillende sensibiliseringsacties lopen in pretparken en toeristische plaatsen.

Lees het volledige persbericht Externe link (PDF, 2 p., 277 kB)

Zie het origineel
Bekijk de affiche van de campagne Externe link (PDF, 1 p., 231 kB)