Gemeente Heerenveen

Heerenveen maakt werk van het parkeren

Gemeente Heerenveen maakt werk van het parkeren

De gemeente heeft een aantal uitwerkingsplannen gemaakt over het parkeren in Heerenveen. In 2007 is een parkeervisie opgesteld over de hoofdlijnen van het parkeerbeleid. De plannen nu gaan meer over de "details op straat".

De gemeente houdt de kosten voor een parkeerkaartje gelijk, dus EUR 1,- per uur. Een laag tarief in vergelijking met omliggende gemeenten met betaald parkeren. De parkeervergunning voor bewoners wordt in de toekomst wel duurder. Dit is nodig omdat de uitgifte van de vergunning ook steeds duurder wordt. Dit gebeurt stapsgewijs naar EUR 45,-. De gemeenteraad moet dit nog goedkeuren.

Vanaf 2012 wordt in de wijken rond het centrum parkeren met een vergunning ingevoerd. Bepaalde parkeerplekken worden daarmee gereserveerd voor de bewoners. Dit gebeurt per gebied en de invoering is afhankelijk van de uitbreiding van parkeerplekken in het centrum.

Daarnaast gaat de gemeente onderzoeken of de parkeervergunningen digitaal kunnen worden. Een digitale vergunning is namelijk voor gebruikers veel handiger, handhaving is eenvoudiger en misbruik wordt voorkomen.

Bij de bushalte nabij de kantoren K.R. Poststraat staan veel fietsen geparkeerd. Voor dit gebied wordt een (brom)fietsparkeerverbod voorbereid om zo overlast te beperken. Eerst zullen er extra fietsrekken worden bijgeplaatst en wanneer dit eind oktober niet voldoende effect heeft nemen we andere maatregelen.

De gemeente gaat meer communiceren over de "spelregels" voor het gebruik van een gehandicaptenparkeerkaart. Er is nog veel onduidelijkheid hierover. De gemeente gaat deze regels bij de uitgifte van een kaart aan de nieuwe gebruiker "meegeven" en regelmatig (in Crackstate Nijs) de regels publiceren.