Vlaamse Overheid

uitsluitend via zijweg Italiëlei

Antwerpen: Verkeer Waaslandtunnel uitsluitend via zijweg Italiëlei

Vlaamse overheid

donderdag 28 juli 2011

Het Agentschap Wegen en Verkeer start op maandag 1 augustus met herinrichtingswerken aan de Tunnelplaats, voor de Waaslandtunnel in Antwerpen. Het opzet is om de afwikkeling van het verkeer veiliger te laten verlopen. De Waaslandtunnel (ook gekend als Konijnenpijp) blijft na de aanpassingswerken permanent in beide richtingen open.

De werkzaamheden blijven op zich beperkt. Zo krijgt het kruispunt van de Italiëlei met de Tunnelplaats een aantal nieuwe eilanden. Ook komen er twee doorsteken van de Italiëlei met twee parallelwegen (één ten noorden en één ten zuiden van het kruispunt met de Tunnelplaats). Daarna zorgt de aannemer voor nieuwe markeringen. Ten slotte worden ook twee verbindingen afgesloten. Het zal niet meer mogelijk zijn om vanaf de Ankerrui rechtstreeks de Tunnelplaats op te rijden. Ook de verbinding van de Zwedenstraat met de Italiëlei wordt afgesloten, zodat het verkeer vanuit de richting van de Kaaien via de Koeikensgracht gestuurd wordt.

Nieuwe verkeerssituatie
Hoewel de ingreep op zich beperkt blijft, is de impact ervan voor het verkeer wél groot. Het opzet is om alle voertuigen die via de Waaslandtunnel richting Linkeroever willen rijden, voortaan via het kruispunt met de Italiëlei te sturen. Zo zal het niet meer mogelijk zijn om vanuit via de Kaaien (de Ankerrui) rechtstreeks de Tunnelplaats op te rijden. Bestuurders moeten vanaf september omrijden via de Koeikensgracht naar de Italiëlei. Een tweede belangrijke verandering zijn de markeringen. Het verkeer wordt op de Tunnelplaats via invoegbewegingen automatisch teruggebracht tot één rijstrook.

Een belangrijk gevolg van de herinrichting is dat het kruispunt van de Italiëlei met de Tunnelplaats veiliger wordt. Het zal niet meer mogelijk zijn om vanaf de zijrijbaan, parallel aan de Italiëlei het kruispunt over te steken, wat in het verleden vaak onveilige situaties veroorzaakte. Bijkomend blijft de tunnel steeds toegankelijk in beide rijrichtingen.

De hele ingreep start op maandag 1 augustus en duurt wellicht tot eind augustus. De aannemer werkt in zeer kleine, beperkte fases, wat maakt dat alle verkeersbewegingen tijdens de werken mogelijk blijven.

Opmerking:
Als bijlage vindt u twee schematische voorstellingen van de nieuwe situatie, louter ter informatie.