Nederlandse Tafeltennisbond


Amsterdam kiest met groot succes voor tafeltennis 28-7-2011

Wat gebeurt er met een sport als de gemeente zich er hard voor maakt? Die vraag kunnen we in Amsterdam positief beantwoorden. De gemeente heeft de afgelopen maanden de tafeltennissport erg gesteund. En dat heeft geleid tot een groei aan jeugdleden van maar liefst 50%. Na de zomer wordt Table Stars op basisscholen in heel Amsterdam gegeven. 4500 scholieren maken kennis met een mooie, gevarieerde sport. Dankzij de inzet van de gemeente en de combinatiefunctionaris.

Combinatiefunctionaris
Het begon allemaal met het aanstellen van een combinatiefunctionaris. Naar aanleiding van een samenwerking die de NTTB had opgezet tussen 6 Amsterdamse tafeltennisverenigingen, vond de gemeente het een goed plan dit initiatief te ondersteunen met een tafeltennistrainer als combinatiefunctionaris. We wisten dat Paul Molenaar, geen onbekende in tafeltennisland, beschikbaar was voor deze functie. Sinds Paul nu 2 jaar aan de slag is, gaat het rap met de vooruitgang van het tafeltennis. Hij organiseert clinics op basisscholen en blies het basisscholenkampioenschap in Amsterdam nieuw leven in. Tijdens de WK tafeltennis kwam de Amsterdamse jeugd in T-shirts van Sportservice Amsterdam. Foto© NTTB

WK Tafeltennis
Paul zag ook in het WK Tafeltennis in eigen land een gouden kans om zijn sport in Amsterdam te promoten. Samen met de verenigingsondersteuners tafeltennis in Rotterdam zette hij een heuse 010-020 battle op: een finale van beider scholenkampioenschappen tijdens de WK. In aanloop naar de finale toe hield hij voorrondes, waarin fanatiek gestreden werd om een toegangsbewijs voor de WK. Er vertrokken dankzij Sportservice Amsterdam bussen naar Rotterdam, onder begeleiding van ouders, verenigingsmensen en ondersteuners van de Sportservice. Ruim 100 kinderen beleefden daar in Ahoy een geweldig leuke dag. Velen van hen gaven aan interesse te hebben te gaan tafeltennissen bij een vereniging.

Aanschaf materialen
De Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling schafte bij de NTTB midi tafels aan die ze bij de sport- en speluitleen onderbrachten. Deze kleinere tafels zijn eenvoudig te vervoeren en neer te zetten. Ze zijn groter dan een iPONG tafel maar de helft kleiner dan een gewone tafel. Ideaal voor scholen die geen eigen tafels hebben, of kunnen opslaan.

DMO heeft nu ook besloten om Table Stars, het wervingspakket voor basisscholen, groots op te pakken. Ze zijn enthousiast over het programma en willen graag dat Paul Molenaar het inzet op basisscholen. In overleg met de NTTB is gekozen voor afname van een flink aantal diploma's, voor 4500 kinderen. De NTTB heeft een pakket op maat voor de gemeente samengesteld. Na de schoolvakanties gaan de vlaggen en banners de sportzalen van de basisscholen opfleuren en leren kinderen spelenderwijs de vele facetten van het tafeltennisspel kennen. Hun leraar Paul Molenaar heeft bovendien inhoudelijk zelf bijgedragen aan het programma, door in de klankbordgroep zijn ervaringen te delen.

Groei
De groei die tafeltennis in Amsterdam vanaf 2009 doormaakte is zoals gezegd 50% bij de Amsterdamse jeugdleden. Dat is geen geringe groei. Vooral United Oost heeft veel nieuwe jeugdleden mogen verwelkomen. Het levert hen het predikaat schoolactieve vereniging op. De NTTB is blij met de steun van de gemeente Amsterdam om een sport die in een grote stad erg klein te noemen is, naar een hoger plan te tillen. Alle inspanningen tot nu toe werpen vruchten af. De samenwerking was tot stand gekomen binnen het verenigingsondersteuningsproject Samen Vooruit. De projectnaam blijkt in deze goed gekozen. Wie weet hoeveel meer tafeltennissers Amsterdam nog gaat krijgen dankzij de inzet van de gemeente en de combinatiefunctionaris?

NTTB/IK