Overeenkomst goede kwaliteit van werk en zorg verpleeghuizen Cordaan

Persbericht van ABVAKABO FNV

Vanmiddag om 17.15 uur ondertekenen Abvakabo FNV en Cordaan een overeenkomst op FNV kantoor in Amsterdam. In deze overeenkomst maken partijen afspraken om te komen tot vermindering van de werkdruk voor zorgmedewerkers van Cordaan werkzaam in de verpleeg- en verzorgingshuizen. De vermindering van de werkdruk moet leiden tot meer tijd voor de cliënt. De Ondernemingraad van Cordaan en de vakbonden CNV Publieke Zaak, Nu '91 en FBZ zijn ook aanwezig bij de ondertekening en de overeenkomst voorleggen aan hun achterban.

Vanaf februari dit jaar voert zorgpersoneel van Cordaan, georganiseerd in Abvakabo FNV, acties voor een betere kwaliteit van werk en zorg. Op 2 juli werden op een manifestatie door het zorgpersoneel de resultaten van een meldpunt gepresenteerd. De Raad van Bestuur heeft deze resultaten daar in ontvangst genomen en aangekondigd hier actie op te ondernemen.

Na een aantal overleggen is gekomen tot een convenant. In de overeenkomst is afgesproken dat Cordaan een maximaal deel van de inkomsten uitgeeft aan directe zorg. Cordaan investeert in 2011 1,5 miljoen euro in zo'n 40 FTE zorgmedewerkers extra om de werkdruk in verpleeghuizen te verlagen. Daarnaast gaat Cordaan de formatie die nu wordt ingezet als uitzendkracht, 42.5 FTE, omzetten naar medewerkers in vaste dienst. Vanaf 2012 zal Cordaan in het kader van de verruiming van middelen voor de verpleeghuiszorg ongeveer 4% investeren in een extra marge bovenop de standaardbezetting. Bij ziekte wordt vervangen, de overhead wordt verder teruggebracht en leerlingen worden goed opgeleid en begeleid en krijgen een contract aangeboden bij Cordaan. Bij de uitwerking hiervan zijn OR en Centrale Cliëntenraad Cordaan nadrukkelijk betrokken.

Partijen zijn tevreden over het resultaat van deze overeenkomst en geloven dat een goede stap is gezet in het verbeteren van de kwaliteit van werk en van zorg in de verpleeg- en verzorgingshuizen. Tevens is Cordaan op dit moment de enige zorginstelling van Nederland die beschikt over een dergelijk convenant.

Ondertekening vindt plaats om 17.15 uur op het kantoor van de FNV op de Naritaweg 10 te Amsterdam. Vakbond CNV en beroepsorganisatie FBZ zullen de overeenkomst als een onderhandelaarakkoord tekenen. Pers is uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.




Razende Robot Reporter