Politie Brabant Zuid-Oost

Taskforce Hennep verricht twee aanhoudingen op woonwagenkamp

Oirschot, 28-07-2011 o Onder regie van de Taskforce Hennep ter bestrijding van de georganiseerde criminaliteit in Brabant heeft de overheid donderdagmorgen opgetreden in de vorm van o.a. aanhoudingen op een woonwagenkamp aan de Koolmond in Oirschot.

De inval startte rond 5.00 uur. Het Interregionaal Arrestatieteam hield twee mannen van 81 en 50 jaar aan. De 81-jarige werd in de loop van de middag heengezonden; de 50-jarige wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Onderzoek en bevindingen

Hierna werden de woonwagens en het terrein doorzocht door de politie in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee. Aangetroffen werden wapens, zoals een kruisboog, een handvuurwapen, een boksbeugel, pepperspray en messen. Daarnaast is er munitie aangetroffen. Het gaat dan om ruim honderd patronen van verschillend kaliber. De politie nam ook twee zogeheten 'jammers' in beslag. Dat is illegale apparatuur waarmee draadloze netwerken - denk aan telefonie - gestoord kunnen worden. Er zijn ook enkele kilo's hennep in beslag genomen.

Illegaal

Medewerkers van de gemeente en het energiebedrijf kwamen ook in actie op het woonwagenkamp. Er waren namelijk onregelmatigheden geconstateerd op het gebied van afvalopslag, aangetroffen bouwconstructies op het terrein en illegaal aftappen van elektriciteit. In totaal deden ongeveer 70 medewerkers van verschillende overheidsinstanties aan de actie mee.

Taskforce Hennep

De actie van de Taskforce Hennep maakt deel uit van een breder onderzoek dat wordt uitgevoerd door de Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland (BRZN) en de Kmar en richt zicht op de aanwezigheid van zaken die te maken hebben met de georganiseerde criminaliteit, zoals hennepkwekerijen en (vuur)wapens. De BRZN en de Kmar zijn partner in de Taskforce Hennep. De Taskforce is bedoeld om de georganiseerde criminaliteit te bestrijden in samenwerking met andere partners, zoals het Ministerie van Veiligheid en Justitie, de burgemeesters van de vijf grote steden in Brabant, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst.