CDA


CDA stelt vragen over wapenvergunningen
donderdag 28 juli 2011

CDA Tweede Kamerlid Coskun Çörüz wil dat de lijsten van mensen die volgens de inlichtingendiensten geradicaliseerd zijn, vergeleken worden met de lijst van afgegeven wapenvergunningen van het afgelopen jaar. Daarom heeft het Kamerlid vragen gesteld aan de ministers Opstelten (Justitie en Veiligheid) en Donner (Binnenlandse Zaken).

Het CDA wil voorkomen dat de politie aan personen die volgens de AIVD geradicaliseerd zijn een wapenvergunning verleend. De AIVD-lijsten zijn geheim, maar de politie heeft wel de mogelijkheid om namen te checken bij de AIVD. âAls een naam op twee lijsten voorkomt, dan hebben we een probleem. Die persoon moet zijn vergunning direct ontnomen worden. Ik wil dat de minister deze lijsten zo spoedig mogelijk naast elkaar legtâ, aldus Çörüz.

Schriftelijke vragen van het Lid Çörüz (CDA) aan de minister van Veiligheid en Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


1. Herinnert u zich de aangenomen motie d.d. 23 april 2009 ingediend door het Lid Çörüz met de strekking dat signalen van radicalisering een criterium is om een wapenvergunning te weigeren?


2. Is er sindsdien een vergelijking gemaakt tussen lijsten van de AIVD en NCTb waarop personen staan die in de gaten worden gehouden in verband met mogelijke radicalisering en/of extremisten en personen met een wapenvergunning?


3. Wat is er gebeurd met de mogelijke resultaten hiervan? Heeft dit ook geleid tot intrekking of weigering van wapenvergunningen?Â

Â