CDA


CDA wil weersvoorspelling beter afgestemd hebben op regio woensdag 27 juli 2011

CDA Tweede Kamerlid Michiel Holtackers heeft vragen gesteld aan staatssecretaris Joop Atsma van Milieu over weersvoorspellingen. De laatste tijd is gebleken dat de algemene weersvoorspellingen voor Nederland flink af kunnen wijken van het regionale weer. Holtackers zou graag zien dat er betere voorspellingen gedaan worden voor regioâs. Holtackers: âRegionale evenementen, zoals de Vierdaagse in Nijmegen of de strandtenten aan de kust, kunnen te lijden hebben onder de te algemene voorspellingen. Het zou geen kwaad kunnen als er betere informatie beschikbaar komt voor regionale weersvoorspellingenâ. Het Kamerlid liep zelf de Nijmeegse Vierdaagse. Bijna 1500 ingeschreven wandelaars kwamen niet opdagen, vermoedelijk door het verwachte slechte weer. Het slechte weer bleef uit.

Volgens Holtackers levert het KNMI, verantwoordelijk voor de algemene voorspellingen, uitstekend werk.âMaar het blijkt vaak onvoldoende afgestemd op de regioâ, aldus Holtackers. âAls er regen wordt voorspeld voor het hele land, en het blijft droog in Kaatsheuvel, dan is dat een gemiste kans voor bezoekers van de Efteling, maar ook voor het attractiepark zelfâ.

Holtackers hoopt dat in de Sneekweek nauwkeurigere voorspellingen zullen worden gedaan.

De vragen die Michiel Holtackers stelt aan staatssecretaris Atsma vindt u hieronder:

Schriftelijke vragen van het lid Holtackers (CDA) aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu over het bericht âKNMI weersvoorspelling slaat plank mis, recreant blijft wegâ.
1. Heeft u kennisgenomen van berichten over verkeerd uitgevallen weersvoorspellingen zoals; ongekend groot aantal afhakers Bron: http://www.gelderlander.nl/voorpagina/nijmegen/vierdaagse/9136268/O ngekend-groot-aantal-afhakers.ece en we moeten maar eens een eigen weerbericht beginnen onder het motto: Sprookjes bestaan (Bron: Twitter van directievoorzitter Efteling Bart de Boer).
2. Bent u bekend met de weersomstandigheden in grote delen van Nederland van de afgelopen week? Deelt u de mening dat deze niet klopte met de weersvoorspelling zoals deze door het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) is gedaan?
3. Kunt u aangeven of u de mening deelt dat als gevolg van de ânegatieve voorspellingenâ mensen afgezien hebben van buitenactiviteiten, attractieparken en deelname aan evenementen zoals bijvoorbeeld de Nijmeegse vierdaagse? Zo nee waarom niet?
4. Acht u het wenselijk dat bij het doen van mededelingen over de weersverwachting er meer rekening gehouden wordt met de effecten die het weerbericht kan hebben op buitenactiviteiten, attractieparken en deelname aan evenementen zoals bijvoorbeeld de Nijmeegse vierdaagse? Zo nee waarom niet?

5. Indien u bevestigend antwoordde op vraag 4 kunt u dan aangeven of u het een overweging waard vindt dat bij weerberichten meer specifiek wordt ingegaan op de weerssituatie bij bepaalde evenementen en in hoeverre de te verwachten weersverwachting rond het evenement afwijkt van het algemene beeld. Zo nee waarom niet?
6. Deelt u de mening dat informatie van het KNMI zodanig moet zijn dat op baiss van deze informatie er een regionale en evenement gerelateerd betrouwbare weersvoorspelling kan worden gedaan? Zo nee waarom niet? Zo ja; Biedt de nog altijd voorliggende wijziging van de Wet op het KNMI in deze gevallen soelaas?
7. Acht u naast regionalisering van het weeralarm, regionalisering van de weersvoorspelling, gezien de met verstrekkende gevolgen âvals alarmâ weersvoorspelling, wenselijk? Waarom niet?
8. Kunt u gezien het voorafgaande, bij wijze van proef de Sneekweek van een betrouwbare regionale weersvoorspelling laten voorzien?