Wageningen Universiteit en Researchcentrum 28 jul 2011
Nummer: N

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan de afgestudeerde Karen Engel een subsidie uit het programma Mozaïek toegekend. De beurs is bedoeld voor jonge, talentvolle allochtone wetenschappers die met de financiering vier jaar lang promotieonderzoek kunnen uitvoeren. Karen Engel besteedt de middelen als promovenda bij de leerstoelgroep Rampenstudies aan Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR.

De Mozaïek-subsidie bedraagt 200.000 euro, bedoeld voor het promotieonderzoek aan Wageningen University. Dat bedrag wordt gezamenlijk gefinancierd door NWO en het ministerie van OCW.

Karen Engel richt haar onderzoek op de manier om de gevolgen van aardbevingen in te perken. Haar onderzoek concentreert zich op Chili, waar de samenleving kwetsbaar is voor de gevolgen van aardbevingen en bijbehorende tsunamiâs. Zij gaat na hoe de onderlinge wisselwerking tussen cultuur en technologie van invloed is op de maatschappelijke kwetsbaarheid en hoe hierop bestuurlijk kan worden ingespeeld.

Karen Engel (1982, Chileense moeder, Nederlandse vader) werkte jaren bij het Crisis Onderzoeks Team (destijds o.l.v. prof. Uri Rosenthal). Binnen Wageningen UR werkte ze samen in een Nederlands-Amerikaans kennisuitwisselingsproject (NUWCReN) op het gebied van overstromingen.

Met Mozaïek wil NWO meer afgestudeerden uit minderheidsgroepen laten instromen in de wetenschap. NWO hoopt dat de negentien gehonoreerde kandidaten in deze ronde ook op de lange termijn actief zullen blijven in de Nederlandse wetenschap en dat ze vanuit die positie een voorbeeldfunctie zullen vervullen. Op 17 oktober zullen de laureaten een oorkonde ontvangen van de voorzitter van NWO in Den Haag.Â

NUWCReN
NWO