KNHS

Oranje kwartet vol vertrouwen in Hickstead
28 juli 2011
Gert-Jan Bruggink - Ulke

HICKSTEAD (KNHS) - In de twee wedstrijden die voor donderdag op het programma stonden van het CHIO in Hickstead hebben de Nederlanders vertrouwen voor de dag van morgen kunnen tanken. Het Oranje kwartet, dat in ieder geval ook na de FEI Nations Cup competitie de leiding in handen houdt, heeft de derde startpositie geloot. "Of we nu als eerste of als laatste loten is niet zo belangrijk. Belangrijk is dat we de palen in de ondersteuning laten liggen", aldus bondscoach Rob Ehrens.

In de landenwedstrijd van morgen gaat voor Nederland Leon Thijssen (Baarlo) met Tyson als eerste van start. Piet Raijmakers jr. (Asten) start met van Schijndel's Rascin als tweede en Gert-Jan Bruggink (Weerselo) rijdt als derde met Primeval Wings. Wout-Jan van der Schans (Nijkerk) zal als vierde starter met Eurocommerce Seoul de Nederlandse rij sluiten.

In de openingsrubriek van donderdag wisten Piet Raijmakers met Van Schijndel's Chanelly, Gert-Jan Bruggink met Cash jr., Rabo Talententeamlid Aniek Poels (Swolgen) met Toronto - die als reserve mee is gekomen - foutloos te blijven, maar dat deden ook 19 anderen van de in totaal 79 starters. Bruggink en Primeval Wings noteerden een fout voor het overschrijden van de tijd en Thijssen en Tyson deden het nog iets rustiger aan en kregen drie strafpunten voor tijd op hun conto. Piet Raijmakers jr., die vijfde werd, over Van Schijndel's Rascin: "De hengst voelde perfect aan en sprong zeer goed, waardoor ik besloot voortijdig de uitgang op te zoeken om zo deze KWPN goedgekeurde hengst morgen topfris aan de start te brengen".
Ook in de tweede wedstrijd werd het zelfvertrouwen van het Oranje kwartet gevoed, want Gert-Jan Bruggink met MCB Ube, die uiteindelijk vierde werd, Wout-Jan van der Schans met P-Pilot en Leon Thijssen met Tinky Winky bleven foutloos en plaatsten zich voor de barrage. Piet Raijmakers liep met Van Schijndel's Lys Platiere tegen een springfoutje aan op de allerlaatste hindernis in een snelle tijd en werd 29ste. Aniek Poels kreeg te maken met een onder de indruk van de ambiance zijnde Asteria en zij noteerde drie springfouten.

In Hickstead zijn het afgelopen jaar een paar zaken zeer structureel aangepakt. "De bodem is geheel vernieuwd en we zullen afwachten hoe deze bodem zich houdt als het gaat regenen, maar nu in de zomerzon kan ik niet anders dan vaststellen dat Hickstead de problemen met de bodem wel eens voorgoed achter zich gelaten zou kunnen hebben. Daarnaast zijn ook vele andere aanpassingen doorgevoerd, waardoor ik me even afvroeg of ik wel in Hickstead was", aldus Ehrens.

Nederland gaat aan de leiding in de FEI Nations Cup standing met 9.5 p voorsprong op de Ieren. Als Nederland morgen laatste zou worden - en dus een punt aan haar totaal krijgt toegevoegd - staat Nederland op nog op een halve punt voorsprong. Daardoor gaat het Oranje kwartet in ieder geval als leider in de competitie naar de wedstrijd volgende week, die in de Ierse hoofdstad Dublin wordt verreden. Spannender is het onderin het klassement. Frankrijk staat vijfde met 22 punten, terwijl de Belgen op 21 punten staan en de Amerikanen staan zevende met 18.5 p. De Denen, die met zeven punten op de achtste plaats staan, zijn reeds zeker van degradatie. Na morgen is weer een beetje duidelijker geworden wie na de wedstrijd in Rotterdam, de laatste van het seizoen, zal degraderen.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.hickstead.co.uk

Uitslag springen 1.50m:


1) Marcus Ehning (Dui) - Noltes Küchengirl - 0 / 0 - 47.03
2) Hans-Dieter Dreher (Dui) - Magnus Romeo - 0 / 0 - 47.63
3) John Whitaker (Eng) - Argento - 0 / 0 - 47.83
4) Gert-Jan Bruggink (Weeselo) - Mcb Ulke (v. Lux) - 0 / 0 - 49.26 13) Wout-Jan van der Schans (Nijkerk) - P-Pilot (v. Epilot) - 0 / 4 / 51.80
18) Leon Thijssen (Baarlo) - Tinky Winky (v. Numero Uno) - 0 / 8 / 51.40

Uitslag springen 1.45m:


1) Guy Williams (Eng) - Djakarta - 0 / 63.55
2) Laura Kraut (USA) - Woodstock O (v. Hors la Loi) - 0 / 66.16
3) Kent Farrington (USA) - Valhalla (v. Voltaire) - 0 / 66.18
5) Piet Raijmakers jr. (Asten) - Van Schijndel's Chanelly (v. Quidam de Revel) - 0 / 67.21
11) Gert-Jan Bruggink - Cash Jr. - 0 / 72.08
16) Aniek Poels (Swolgen) - Toronto (v. Orville) - 0 / 77.09

Tussenstand FEI Nations Cup:


1) Nederland - 39.5

2) Ierland - 30

3) Duitland - 27

4) Groot-Brittannië - 25

5) Frankrijk - 22

6) België - 21

7) USA - 18.5

8) Denemarken - 7

Programma FEI Nations Cup wedstrijden:

Dublin (Ier) - 3/7 aug.
Rotterdam (Ned) - 25/28 aug.

Foto Gert-Jan Bruggink met Ulke door: www.melissen.net