MKB-Nederland


28 juli 2011
MKB-Nederland bezorgd over winkelleegstand

Torenhoge huurprijzen zorgen ervoor dat winkels en masse leegstaan. Veel winkeliers kunnen de huren niet meer opbrengen en zijn gedwongen om de deuren te sluiten. MKB-Nederland waarschuwt al jaren voor deze ontwikkeling die nu in een onderzoek van Locatus wordt bevestigd. De ondernemerskoepel pleit voor regels die de ongebreidelde gemeentelijke plannen in toom houden.

Terwijl de leegstand in de binnenstad en wijken toeneemt, worden er nog steeds nieuwe winkels en winkelcentra bijgebouwd. Vandaag schreven zowel de Telegraaf als het Financieele Dagblad over dit probleem waar veel winkeliers mee kampen.

MKB-Nederland is daarom verheugd dat de minister onlangs bekend heeft gemaakt dat zij in het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) de ladder voor duurzame verstedelijking zal opnemen als een procesvereiste. Dit betekent dat bij de vaststelling van bijvoorbeeld een plan voor een nieuw winkelcentrum gemotiveerd moet worden hoe een zorgvuldige afweging van het ruimtegebruik is gemaakt. Daarmee wordt het voor gemeenten moeilijker door te gaan met het op allerlei plekken neerzetten van nieuwe winkelcentra. Provincies moeten daarop gaan toezien en MKB-Nederland zal met provincies overleg hierover gaan voeren.

*