Gemeente Dantumadeel


2011

Duurzame vakantiewoningen in Dantumadiel stap dichterbij

Het college van burgemeester en wethouders heeft samen met de ReVo Adviesgroep een intentieovereenkomst ondertekend. In de intentieovereenkomst staat dat de komende anderhalf jaar wordt onderzocht of de ontwikkeling van autarkische vakantiewoningen op het Eeltsjemar haalbaar is.

Eerder nam het college van Dantumadiel al het besluit dit initiatief van de ReVo Adviesgroep positief te willen ondersteunen.

De drijvende autarkische vakantiewoning is een geheel zelfvoorzienend (autarkisch) vakantieverblijf op het water. Door toepassing van verschillende milieutechnieken is het mogelijk de vakantiebungalow op het water te voorzien van drinkwater en energie. Bijzonder is dat met een nog te ontwikkelen proefwoning wordt onderzocht hoe de zuivering van het afvalwater tot op het niveau van zwemwaterkwaliteit kan plaatsvinden.

Klaas Wiersma van de ReVo Adviesgroep is de initiatiefnemer van een samenwerkingsverband van merendeels Friese MKB-bedrijven, de Hogeschool Van Hall Larenstein, de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en de Friese Milieufederatie. Provincie Fryslân heeft de samenwerking en ideeën als kansrijk beoordeeld en ondersteund het project.

De drijvende autarkische recreatiebungalow is een prima voorbeeld van duurzaam recreëren en sluit aan op het beleid van de gemeente Dantumadiel. "We staan positief tegenover deze duurzame vorm van recreatie. Het Eeltsjemar is een mooie plek, daarom moeten de drijvende woningen wel in het landschap passen. Het college heeft daarom verschillende voorwaarden aan het initiatief gesteld. Het is nu aan de ReVo Adviesgroep om de plannen verder uit te werken en de haalbaarheid aan te tonen", aldus wethouder Siepie Hylkema.