Gemeente Utrecht


2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
100 Vragen van de heren J.J Rijpma en V. Oldenborg
(ingekomen 27 juli 2011)


De afgelopen weken hebben de VVD-fractie en de fractie van Stadspartij Leefbaar Utrecht veel boze berichten ontvangen van bewoners uit de omgeving van HAL16, voormalig Sophies AL, in Rijnsweerd. De bewoners klagen dat de nachtelijke feesten in het horecagedeelte in dit pand voor grote overlast zorgen in de omgeving. De organisatie van HAL16 heeft, door een ontheffing van het bestemmingsplan, het recht om additionele horeca te voeren. Commerciële en openbare feesten, zoals het feest dat tijdens Nieuwjaarsnacht werd gegeven, zijn in strijd met deze ontheffing.
Onze fracties hebben er geen bezwaar tegen dat er in HAL16 horeca gevestigd is. Ook de bewoners hebben geen bezwaar tegen een café of een terras. Activiteiten die georganiseerd worden, moeten echter van dien aard zijn dat ze additioneel zijn aan de hoofdactiviteiten. Anders zijn de activiteiten in strijd met de ontheffing van het bestemmingsplan en moet de gemeente handhaven, zo stelt het college ook in de beantwoording van de schriftelijke vragen van SLU en VVD van 6 januari 2011 en in de correspondentie in de richting van de omwonenden van HAL16.
Voor 30 juli 2011 staat er opnieuw een groot feest op de planning. Onder dreiging van een dwangsom heeft de ondernemer de kaartverkoop voor dit commerciële feest gestaakt. Desondanks ziet het er naar uit dat het feest, met een openbaar karakter, wel gewoon doorgaat, met alle overlast voor de buurt van dien.
Naar aanleiding van deze plannen, hebben de VVD en SLU de volgende vragen aan het College:
1) Is het College bekend met de activiteiten in HAL16, de geplande activiteit op 30 juli en de overlastmeldingen van de omwonenden van HAL16?

2) Is er voor de activiteit op 30 juli een ontheffing/vergunning aangevraagd? Zo ja, is deze aanvraag tijdig gepubliceerd, zodat omwonenden hier eventueel bezwaar tegen konden maken?

3) Is het College van mening dat activiteiten, zoals het feest dat gepland staat voor 30 juli, passen binnen de vergunning voor additionele horeca, gelet op eerdere ervaringen met feesten in het voormalige Sophies AL pand, het grootschalige en openbare karakter van de activiteiten en de overlast die deze activiteiten veroorzaken in de nabije omgeving?

4) Bent u, gelet op uw antwoorden op de hiervoor genoemde eerdere schriftelijke vragen, bereid op 30 juli toezicht te houden bij HAL16? Zo ja, zult u handhavend optreden, indien zou blijken dat het feest naar zijn aard niet passend is binnen de verleende ontheffing van het bestemmingsplan? Zo nee, waarom niet?

5) Kunt u uw toezichtbevindingen rapporteren aan de Raad en daarbij specifiek ingaan op de vraag in hoeverre er sprake is geweest van overlast in de directe omgeving van HAL16? Zo nee, waarom niet?

Tijdens de raadsvergadering van 9 juni jongstleden bleek dat het horecagedeelte van het pand nog geen gebruiksvergunning had. Medio mei zou de gemeente contact hebben opgenomen met de gebruiker (Stichting Sophia) om de vereisten rond de gebruiksmelding en de daarbij horende procedure van de brandweer, onder de aandacht te brengen. Vanwege de grote problemen bij Stichting Sophia, zou de gemeente de samenwerking met deze stichting in Sophies AL (nu dus HAL16) beëindigen.
6) Wat is de stand van zaken van de beëindiging van de relatie met Stichting Sophia in Sophies AL? Welke organisatie is op dit moment verantwoordelijk voor de gebruiksmelding van het horecagedeelte?

7) Is er inmiddels een gebruiksvergunning voor het horecagedeelte van HAL16 afgegeven? Zo nee, is de brandweer een formeel handhavingtraject gestart en heeft het ontbreken van de vergunning consequenties voor het doorgang kunnen vinden van het feest op 30 juli?


---- --