Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Aanpassing ondergrondse afvalinstallaties

Sittard-Geleen, 28 juli 2011 - De gemeente SSittard-Geleen gaat de ondergrondse afvalinzamelinstallaties aanpassen, waardoor er twee verschillende maten zakken gebruikt kunnen worden. Daardoor is het mogelijk om een laag tarief in te voeren voor het weggooien van een kleine zak afval in deze installaties.

,,Sinds kort zijn er nieuwe installaties leverbaar die meer mogelijkheden bieden,' aldus wethouder Els Meewis-Stans (openbare ruimte). ,,Daardoor kunnen we tegemoet komen aan de wens van de gemeenteraad om met name voor kleine huishoudens in hoogbouw de tariefstructuur aan te passen. '

Tot nu toe is de tariefstructuur voor de ondergronds afvalinzamelinstallaties gebaseerd op de inworp van een afvalzak van ongeveer 50 liter die een gemiddeld gewicht heeft van 6,5 kilo. Volgens het diftar-principe betaalt de storter per inworp 1,24 euro. Met name bij eenpersoons huishoudens in hoogbouw duurt het soms lang voordat deze een zak van 50 liter vol hebben, met ongemakken als ruimtebeslag en geurproblemen tot gevolg.

Bij de vervanging van de huidige ondergrondse installaties komen er twee inworpopeningen, één voor de 50 literzak en één voor een 20 literzak. De prijs voor de inworp van een 20 literzak wordt dan 2/5 van die van een 50 literzak. Bij het huidige prijsstelsel is dat dus 50 cent.

Komend jaar wordt in de Kuipershof in Geleen proef gedraaid met de nieuwe ondergrondse afvalinzamelinstallatie. Vanaf 2013 worden bestaande installaties vervangen door nieuwe.

De gemeenteraad bepaalt eind dit jaar tijdens de vaststelling van de belasting- en legestabellen welke tarieven in 2012 gaan gelden voor het aanbieden van afval. _______________________________________________________________________




Gemeente Sittard-Geleen