Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

28 juni 2011

Zeeuwse hangcultuurmosselen nu met MSC certificaat

Zeeuwse hangcultuurmosselen - een lekkere, typisch Nederlandse delicatesse die nu ook nog duurzaam gecertificeerd is: De Vereniging van Zeeuwse Hangcultuurkwekers heeft het internationaal erkende MSC-keurmerk voor duurzame visserij (1) behaald. Dat betekent dat consumenten straks kunnen kiezen voor een heerlijke portie duurzaam geproduceerde mosselen.

Over de visserij

De Zeeuwse hangcultuurkweek vindt plaats in de Zeeuwse Delta. In totaal zijn er 7 bedrijven in de Vereniging Zeeuwse Hangcultuurkwekers actief, waarvan er vier deelnemen aan de MSC certificering (2). De visserij produceert mosselen die aan touwen in het water groeien (3). In 2010/2011 werden in totaal 1500 ton mosselen aangeland. Deze gaan voornamelijk naar de Nederlandse en Belgische horeca.

Sinds 1994 is de Vereniging Zeeuwse Hangcultuurkwekers actief bezig met het uitbreiden van de mosselkweek door middel van hangcultures in Zeeuwse wateren en het stimuleren van de afzetmarkt voor deze mosselen. In 2010 heeft de visserij voor de deelname aan het MSC-programma gebruik kunnen maken van een subsidie van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie.

Restaurants kunnen duurzame Zeeuwse mosselen op de kaart zetten

"Wij zijn erg blij en trots het MSC certificaat te hebben behaald." Jaap Geleijnse, voorzitter van de Vereniging Zeeuwse Hangcultuurkwekers, ziet de toekomst van de hangcultuurkweek met het behaalde keurmerk heel positief tegemoet: "Nu kunnen de Zeeuwse hangcultuurkwekers laten zien dat zij met hun mosselen de markt voorzien van een duurzaam,aantrekkelijk en kwalitatief hoogstaand product. Vooral de restaurants kunnen hiervan profiteren en duurzaam gevangen Zeeuwse mosselen aan hun gasten serveren."

Nagenoeg alle mosselen uit Nederlandse visserij nu MSC gecertificeerd

Ook Nathalie Steins, Manager Benelux van MSC, feliciteert de visserij van harte: "Met hun succesvolle MSC certificering dragen de Zeeuwse hangcultuurkwekers een belangrijk steentje bij aan de beschikbaarheid van duurzaam geproduceerde mosselen voor de horeca en hun gasten. Bovendien zorgen zij ervoor dat nu 99% van de mosselen uit de Nederlandse visserij MSC gecertificeerd zijn."

De beoordeling werd uitgevoerd door de onafhankelijke certificeerder SGS Nederland B.V.

EINDE

Meer informatie

MSC : Nathalie Steins, nathalie.steins@msc.org of +31 (0)6 1093 8640

Vereniging van Zeeuwse Hangcultuurkwekers: Jaap Geleijnse, info@j-geleijnse.speedlinq.nl of +31 (0)111 413 481

Noten voor de redactie

(1) De MSC is een internationale non-profit organisatie die in 1997 is opgericht om oplossingen voor het probleem van overbevissing te bevorderen. De MSC beheert het enige wereldwijd erkende milieucertificerings- en ecolabellingprogramma voor wildgevangen vis. Het is het enige eco-label voor visproducten dat voldoet aan de richtlijnen van de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) voor visserijcertificering en de ISEAL Code of Good Practice for Setting Social and Environmental Standards (ISEAL Gedragscode voor het Zetten van Sociale en Milieustandaarden). De FAO "Guidelines for the Eco-labelling of Fish and Fishery Products from Marine Capture Fisheries" (Richtlijnen voor Ecolabelling van Vis en Visproducten voor Wildgevangen Zeevis) vereisen dat geloofwaardige visserijcertificerings- en ecolabellingprogramma's de volgende onderdelen bevatten:


- objectieve beoordeling door een derde partij waarbij wetenschappelijke bewijsvoering wordt gehanteerd;


- transparante processen inclusief consultatie van alle belanghebbenden en bezwaarprocedures;


- standaarden die gebaseerd zijn op de duurzaamheid van de doelsoorten, ecosystemen en beheersystemen.

De MSC heeft kantoren in London, Seattle, Tokyo, Sydney, Kaapstad, Den Haag, Edinburgh, Berlijn, Parijs en Stockholm. In totaal zijn er meer dan 250 visserijen betrokken bij het MSC-programma. Hiervan zijn er 123 gecertificeerd en zitten er 134 in het certificeringstraject. Voor nog eens 40-50 visserijen wordt een vertrouwelijke voorstudie uitgevoerd. Samen zijn de visserijen in het MSC programma goed voor een jaarlijkse vangst van bijna 9 miljoen ton vis, schaal- en schelpdieren. Dit is meer dan 10% van de wereldwijde visvangst. De visserijen die al gecertificeerd zijn vangen meer dan 5 miljoen ton - bijna 6% van de wereldvangst. In Nederland kunnen we stellen, dat 50% van de visserijen zich in het programma bevinden, hetzij MSC gecertificeerd, hetzij in beoordeling. Wereldwijd dragen inmiddels meer dan 10.000 producten in meer dan 70 landen het MSC-keurmerk dat laat zien dat het product afkomstig is uit een gecertificeerde, duurzame visserij. Nederland springt er in de toename van het aanbod van gecertificeerd duurzame vis uit. In totaal zijn er inmiddels meer dan 1.000 producten voorzien van het MSC-keurmerk op de markt. Nederland neemt daarmee de tweede positie in op de wereldranglijst van het aantal MSC gecertificeerde producten (na Duitsland).