Ingezonden persbericht


GEM komt in september met nieuw album Hunters Go Hungry

Band van Maurits Westerik speelt in augustus reeks try-out shows. Presentatie op Into The Great Wide Open. Hunters Go Hungry-project zoekt donateurs op crowdfundwebsite Voor de Kunst.

Hunters Go Hungry is de nieuwe plaat van GEM. GEM is Maurits Westerik. Maurits Westerik is GEM. Na drie succesvolle albums keert Westerik terug naar zijn gevoel. Want dat gevoel was sterk aanwezig bij de totstandkoming van het album. Het thema, het watermerk Hunters Go Hungry zit in ieder nummer. Iedere tekst, ieder liedje is te herleiden tot dit thema. Alle muziek gaat over de stad of over het landleven; Westerik kwam tot de ontdekking dat beide plekken hem inspireren tot het schrijven van liedjes. En dat je dan ineens midden in 'je eigen stad' heimwee krijgt naar een plek die je nog niet kent.

Met GEM moest ook nog een ontdekkingsreis gemaakt worden. "Vaak dacht ik: komt het nog wel genoeg uit mezelf? Maar er waren blijkbaar nog zo veel liedjes, zo veel honger om muziek te maken. Iets heeft me ertoe gezet om toch weer een album te maken. Waarschijnlijk hetzelfde oergevoel waar het thema uit ontstaan is. En het moest vooral iets worden waar ik me goed bij voel. Daarom is de plaat wellicht ook zo gevarieerd: behalve het thema en de inspiratie zat er geen druk achter. Bij ieder nummer ging ik opnieuw van a naar b. Thunder Lightning gaat bijvoorbeeld over dat verlangen, om die reis te maken. Of When I Left Home, waarin ik niet echt terugblik, maar wel bevestig wat er is gebeurd. Zonder nostalgisch te worden, overigens. Want zongen de Tröckener Kecks niet ooit eens: De Jacht Is Mooier Dan De Vangst? Dat voel ik ook, de weg ernaartoe is mooier dan het daadwerkelijk ergens komen."

Kortom: Maurits heeft een nieuwe GEM-plaat gemaakt. Een echte studioplaat, opgenomen met de vele muzikanten die hij inmiddels tot zijn vriendenkring mag rekenen. Daarbij waren de groove en het ritme vaak net zo belangrijk als de harmonieën, het moest ook swingen. Bij een aantal nummers is dit terug te horen dankzij een prominente rol voor blazers, iets nieuws in het GEM-vocabulaire.

Alles is op gitaar geschreven, en niet zoals voorheen met een hele band. "We gaan wel op toer met een zeskoppige liveband. Dat stelt mij in staat om me vooral weer te concerteren op mijn rol als zanger, en dus minder als gitarist. En bij een aantal shows nemen we ook een blazerssectie mee, maar dat is iets voor straks. Nu kan ik vooral niet wachten om dit album aan mensen te laten horen. En waar ik dan uitkom, zie ik dan wel weer. Toch?"

Als eerste Nederlandse band is het Utrechtse GEM vertegenwoordigd op de crowdfundingwebsite Voor De Kunst.nl. Op Voor De Kunst worden kunstenaars en kunstinstellingen geholpen hun projecten te realiseren. Via de site hoopt GEM-frontman Maurits Westerik een deel van de financiering rond zijn aankomende album Hunters Go Hungry te kunnen ondervangen. "In deze tijden van bezuinigingen vind ik het ook goed om op andere manieren te kijken naar mogelijkheden om mooie dingen te maken," aldus Westerik.

Live data:

do 25 aug: Den Haag - Supermarkt * vr 26 aug: Leeuwarden - Asteriks * za 27 aug: Groningen - Simplon * zo 28 aug: Den Bosch - Plein79 * do 01 sep: Hoorn - Huis Verloren * za 03 sep: Vlieland - Into The Great Wide Open


* Try-Outs

Call Me Down To Ohio: http://soundcloud.com/excelsiorrecordings/gem-call-me-down-to-ohio Video: www.huntersgohungry.com GEM: www.gemunited.com - twitter.com/gemunited - facebook.com/gemunited GEM VoordeKunst: http://voordekunst.nl/vdk/project/view/76-hunters-go-hungry

+++