Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, DATUM
(370 woorden)

Fietsende pelgrims naar Madrid vertrokken

15 augustus start Wereldjongerendagen

Negen pelgrims stapten vanmorgen in Berkel en Rodenrijs op hun fiets naar Madrid. Gevolgd en ondersteund door twee begeleiders in de auto, gingen zij op weg naar hun eerste stop, vanavond in Breskens. Op 14 of 15 augustus denken zij aan te komen in de Spaanse hoofdstad. De negen, zes jongeren en drie volwassenen, zullen daar deelnemen aan de Wereldjongerendagen. Daarvoor worden honderdduizenden jongeren verwacht, onder wie meer dan duizend uit Nederland.

Mgr. J.H.J. van den Hende wenste de fietsers van harte Gods zegen toe voor de reis en zegde zijn gebed toe voor een behouden thuiskomst. "Onderweg zijn en tegelijkertijd geworteld. Denkend aan het thema van de Wereldjongerendagen 2011, is dat de rijkdom die je mag ondervinden, wanneer Christus de Levende Heer je tochtgenoot is en dat Hij de pelgrimstocht van je leven draagt. Ik wens jullie voor de reis naar Madrid de geestkracht toe van de Heer en voldoende fysieke sterkte om jullie tocht der tochten te kunnen volbrengen. We treffen elkaar in Madrid!"

Pastor Winfried Kuipers sloot de viering onder andere af met: "Pelgrimeren is bijzonder. Je neemt afstand van het dagelijks leven, maar tegelijk is het heel gewoon. Het is een lijfelijke activiteit: fietsen, zingen, bidden en praten; met tal van symbolische handelingen. Basale zaken als water, voedsel en onderdak krijgen onderweg meer betekenis en belang. Je kunt weer genieten van eenvoudige zaken. Jullie ervaren gemeenschap en echte ontmoetingen, hoe kortstondig ook. Dat is weldadig voor geest en ziel."

Vanmorgen zijn de fietsers op pad gegaan onder een zegenwens: "We fietsen door Uw schepping, laat ons ook oog hebben voor Uw schepping". En van Gods schepping zullen de pelgrims veel meekrijgen onderweg, tijdens de 1800 kilometer die ze afleggen. Ook kan het niet anders of ze zullen veel mensen ontmoeten, zoals vanmorgen al bij de koffie in het bedevaartsoord Brielle en later bijvoorbeeld in het Franse Tours (bekend om de Heilige Martinus), maar ook op de campings waar de groep overnacht. Morgen al doorkruisen de fietsers België, volgende week woensdag is de eerste rustdag. Dagelijks moeten de pelgrims tussen de 100 en 140 kilometer afleggen.

Einde bericht


---

Noot voor de redactie /