Ingezonden persbericht


Kinderopvang ziet - ondanks bezuinigingen - mogelijkheden om te werken aan kwaliteitsverbetering. Afdeling kinderopvang binnen Nederlandse Vakschool gaat als eerste bij KindeRdam, kinderopvang in Rotterdam van start!
---

Baarn, 28 juli 2011

- Pedagogische kwaliteit van de kinderopvang en de ontwikkeling van (jonge) kinderen gaan hand in hand;
- Gerichte trainingen aan werkenden - gekwalificeerd medewerkers in de kinderopvang - dragen bij aan de verbetering van de pedagogische kwaliteit;
- Bezuinigingen zorgen voor vermindering van scholingsbudget;
- De Nederlandse Vakschool zorgt voor adequaat opleidingsprogramma waarbij de overheid investeert met behulp van de Wet Verminderde Afdracht (WVA);


- Werkveld en Nederlandse Vakschool hebben elkaar gevonden. Op 1 augustus 2011 gaat kindeRdam van start met haar eigen bedrijfsschool waardoor vakgericht trainen en bijscholen systematisch zal plaatsvinden. Ze wordt direct gevolgd door Komkids en SKA.

Onderzoek NCKO
De uitkomsten van een recent afgeronde studie van het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO) laten zien dat kinderen tussen 1 en 2 jaar zich beter ontwikkelen en een hogere mate van welbevinden hebben als de kinderopvang een hogere pedagogische kwaliteit heeft. Daarnaast laat een eerdere overzichtsstudie van het NCKO - van studies die zijn verschenen in de periode 1980-2005 - een significant positief effect zien van training op de competenties van pedagogisch medewerkers in de kinderopvang. Het blijvend en verder ontwikkelen van de competenties van pedagogisch medewerkers dragen bij aan de gewenste verbetering van de pedagogische kwaliteit. Wel zijn er voorwaarden te verbinden aan de wijze van training en opleiding.

Bezuinigingen kinderopvang
De bezuinigingen in de kinderopvang zijn fors. Elsevier Fiscaal noemt de volgende opsomming:


1. De ouderbijdrage wordt voor alle kinderen verhoogd met 16,25%.
2. Er komt een vaste bijdrage voor iedereen, ongeacht het inkomen, van ongeveer ¤ 15,= per maand.
3. De kinderopvangtoeslag wordt gekoppeld aan het aantal gewerkte uren.
4. De toeslag voor het tweede en volgende kind wordt voor de hoogste inkomens versneld afgebouwd en komt voor de hoogste inkomens uit op 58,2%. Voor de hoogste inkomens is de kinderopvangtoeslag voor deze kinderen nu ruim 82%.
5. De maximum uurtarieven worden in 2012 niet geïndexeerd.
6. De hoogste inkomens, vanaf een gezamenlijk inkomen van ongeveer ¤ 130.000,= ontvangen vanaf 2013 geen kinderopvangtoeslag meer voor hun eerste kind. Het totaal van de bezuinigingen op de kinderopvang bedraagt ¤ 774 miljoen. De bezuinigingen hebben invloed op de exploitatie van de kinderopvangorganisaties. Scholingsbudgetten komen onder druk te staan terwijl training en opleiding van de pedagogisch medewerkers noodzakelijk is om de gewenste pedagogische kwaliteit te behalen.

Erkend, adequaat, resultaatgericht programma
De Nederlandse Vakschool is erkend door het Ministerie van OCW en gespecialiseerd in adequaat en resultaatgericht opleiden van werkenden. Achter deze Vakschool gaan de partners Incrementum en Radius Nederland schuil. Beide partners hebben jarenlang ervaring in (pedagogische) training en opleiding en deze ervaring gevat in een erkend competentiegericht opleidingsprogramma voor werkenden. Naast de kinderopvang zijn er tevens opleidingsprogramma's voor de zorg en jeugdhulpverlening beschikbaar.

De Nederlandse Vakschool verwerkt uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek in een programma dat aansluit bij de (cultuur en competenties) van de beroepsgroep en het beleid van de betreffende organisatie. Het programma is zeer interessant voor de grotere en middelgrote kinderopvangorganisaties. Naast de sterke inhoud - waarin ruimte is voor inspraak van de afnemer zelf - heeft de kinderopvangorganisatie de mogelijkheid externe financiering aan te wenden middels de Wet Vermindering Afdracht (WVA) in de vorm van een maandelijkse korting op de loonbelasting. Hiermee draagt de overheid - ondanks de bezuinigingen - direct toch bij ij aan de kwaliteitsverbetering van de beroepsgroep.

Nederlandse Vakschool van start binnen KindeRdam, Komkids en SKA KindeRdam, Komkids en SKA (kinderopvangorganisaties uit respectievelijk Rotterdam, Schiedam en Alphen a/d Rijn) zijn de eerste kinderopvangorganisaties die met het programma gaan starten. Op 1 augustus a.s. om 15.30 uur wordt op het Centraal Bureau van kindeRdam te Rotterdam - Schiekade 34 (6e etage) - feestelijk gevierd dat door deze samenwerking met de Nederlandse Vakschool de eigen kindeRdamAcademie van start gaat - Hierbij worden de eerste praktijkboeken overhandigd aan een vertegenwoordiging van aspirant studenten binnen kindeRdam.