Gemeente Stede Broec

Inzet drugshonden tijdens Spektakel op 't Plein

06-07-2011 Gemeente Stede Broec zet tijdens het muziek- en theaterevenement Spektakel op 't Plein drugshonden in om bezoekers te controleren op het bezit van drugs.
Op vrijdag 29 juli, de jongerenavond, staan er bij de toegang van het feestplein controleurs met drugshonden. De drugscontrole is onderdeel van het proefproject om drugs uit het uitgaansleven te weren.

In Westfriesland werken de gemeenten samen om het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren terug te dringen. Een van de maatregelen om dit te realiseren is het weren van drugs in het uitgaansleven.

De gemeente Stede Broec en ondernemers hebben afspraken gemaakt om horeca drugsvrij te maken en houden. Onderdeel hiervan is de pilot met drugshonden. De honden worden wisselend op twee locaties in de gemeente ingezet en controleren twee uur. Bezoekers die worden betrapt op drugsbezit, krijgen een horecaontzegging van de ondernemers. Bij softdrugs gaat het om een periode van drie maanden. Bij harddrugs om zes maanden. Ook worden de drugs in beslag genomen. Burgemeester en wethouders vinden het belangrijk dat ook bij een gemeentelijk evenement zoals Spektakel op 't Plein gecontroleerd wordt op het bezit van drugs. `Wat we van de horeca verlangen moeten we zelf ook doen' aldus burgemeester Goldschmeding.

Naast het alcoholgebruik blijkt het steeds vaker voor te komen dat jongeren in het uitgaansleven drugs gebruiken. Dit is niet alleen schadelijk voor de gezondheid maar kan in combinatie met alcohol grote gevolgen hebben. De toename van het zinloos geweld in het uitgaansleven zorgt voor een groot onveiligheidsgevoel bij het uitgaanspubliek.

Ook in Enkhuizen, Medemblik en Hoorn worden de drugshonden ingezet. Na zes maanden wordt de pilot geëvalueerd. Als blijkt dat het inzetten van de honden effect heeft op het drugsbezit in horecagelegenheden en het drugsgebruik door jongeren moet de horeca zelf beslissen of het project wordt voorgezet. De kosten voor het proefproject worden door de gemeenten zelf gefinancierd.
06-07-2011