Universiteit van Tilburg

Onderzoek

Kredietcrisis niet alleen te wijten aan banken

25 juli 2011 - 62 keer bekeken - Banken & financiële markten

Ongebreidelde hebzucht, absurd hoge bonussen en een bedrijfscultuur waarin het winstbejag op korte termijn centraal staat: in de ogen van velen - zowel in het politieke als publieke domein - waren dit de ingrediënten van de gifcocktail, die uiteindelijk verantwoordelijk was voor de kredietcrisis. Het was `de schuld van de banken'. En dus moeten die banken orde op zaken stellen. Steeds luider klinkt het appèl vooral vanuit de politieke hoek: matig de bonussen, stop met de graaicultuur en keer terug naar een meer ethische wijze van zakendoen.

Volgens hoogleraar Johan J. Graafland, econoom en theoloog, en filosoof Bert van de Ven, beiden van de Universiteit van Tilburg, is er méér nodig dan alleen een moreel beroep om de financiële sector zo te veranderen, dat een herhaling van de kredietcrisis kan worden voorkomen. In hun visie mag de kredietcrisis ook niet uitsluitend op het conto van de banken worden geschreven.

Gedragscodes

De onderzoekers hebben de gedragscodes van verschillende banken vergeleken met het werkelijke gedrag, dat heeft geleid tot de kredietcrisis. "In sommige gevallen zien we dat gedrag afwijkt van de regels die de banken zélf hebben opgesteld. Dat valt ze niet volledig te verwijten, want de context van de vrije markt waarin de banken moeten opereren, liet ze in feite weinig ruimte om in alle gevallen ethisch verantwoord zaken te doen. Die vrije markt heeft - sinds de deregulering in de jaren zeventig - een sterke focus op hoge rendementen en `shareholders value'. In zekere zin verwachten we van handelaren een zekere mate van hebzucht".

Bescheiden beleid

Aandringen op een maatschappelijk meer verantwoordelijke wijze van zakendoen is volgens Graafland en Van de Ven niet voldoende. Personeel in de financiële sector moet volgens hen ervan overtuigd raken, dat een andere manier van werken ook in het beste belang van de bank zélf is. "Niet alleen maar het eigenbelang nastreven, niet alleen maar focussen op de aandeelhouders, maar ook oog hebben voor de belangen anderen zoals handelspartners, het personeel en de samenleving als geheel". Beide onderzoekers pleiten verder voor een meer bescheiden en proportioneel bonusbeleid.

De overheid zou volgens de onderzoekers scherp in de gaten moeten houden of hevige concurrentie tussen banken onderling niet leidt tot het nemen van onverantwoorde risico's. De toezichthoudende instanties zouden in dat geval aanvullende solvabiliteitseisen kunnen stellen of bepaalde risicovolle transacties moeten verbieden.