Gemeente Lelystad

Schuldhulpverlening Lelystad als voorbeeld

Donderdag 28 juli 2011

De gemeente Lelystad heeft met de inzet van het MDF (Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland) en het IDO (Interkerkelijk Diaconaal Overleg) een zeer effectieve en inhoudelijk sterke schuldhulpverlening. Zo is het slagingspercentage in Lelystad 70% tegen landelijk 30%. Veel gemeenten en organisaties zijn nieuwsgierig hoe Lelystad dit aanpakt. Vandaag was er daarom een delegatie uit Eindhoven op bezoek, bestaande uit de wethouder, directeur en beleidsmedewerkers van de gemeente en verschillende vertegenwoordigers van instellingen uit Eindhoven.

Succes

Het succes in Lelystad wordt vooral bepaald door de goede samenwerking tussen het MDF, die professionals in dienst heeft en de vrijwilligersorganisatie IDO. Juist door de versterking met vrijwilligers, kunnen de professionals hun werk nog beter doen. Deze werkwijze is zelfs bij de behandeling van de nieuwe Wet Schuldhulpverlening in de tweede kamer als goed voorbeeld aangedragen.

Papierenbrigade

Een mooi voorbeeld, waar ook Eindhoven nieuwsgierig naar was, is de `Papierenbrigade'. Cliënten die zich melden voor een intake, maar nog niet alle gegevens op een rijtje hebben, worden gekoppeld aan een vrijwilliger die dit met hen uitzoekt, indien nodig thuis. Daar wordt in alle kasten lades gezocht om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van het totale schuldbedrag. Als dit duidelijk is geworden, gaat de cliënt terug naar de budgetconsulent die de regelingen gaat treffen voor het aflossen van de schulden.

Schuldhulpmaatje

Een ander voorbeeld is de ontwikkeling van het project `Schuldhulpmaatje' als aanvulling op het werk van de budgetconsulenten. Het koppelen van iemand met schulden aan een vrijwilliger, een `buddy', die regelmatig informeert of de dingen goed lopen, of er andere problemen zijn en die hierin steun kan bieden, vergroot de kans aanzienlijk dat iemand het intensieve driejarige traject volhoud en daarna ook schuldenvrij blijft. Vrijwilligers krijgen hiervoor een speciale training.

Poli-model

Een andere bijzondere werkvorm die in Lelystad wordt toegepast is het `Poli-model'. Mensen met schulden melden zich bij de intake. Als de schulden vooral een gevolg zijn van meersoortige problemen wordt een `Poli-afspraak' gemaakt. Dit is een gesprek met verschillende personen. Een medewerker van de Sociaal raadslieden doet een inkomenscheck, gaat uitkeringsgegevens en toeslagen na, etc.. Daarnaast bekijkt iemand van het algemeen maatschappelijk werk de problemen (bijvoorbeeld relatieproblemen, ouder - kind problematiek, etc.). De budgetconsulent regelt vervolgens de afspraken over de aflossing van de schulden. Door de problematiek op verschillende terreinen tegelijk aan te pakken is de verwachting dat de kans op terugval aanmerkelijk vermindert. Dit Poli-model is nu een proef.

Om met de huidige toename van het aantal mensen met financiële problemen en het wegvallen van verschillende incidentele middelen schuldhulpverlening toch voor iedereen op een goede manier beschikbaar te houden, besloot de raad onlangs bij de kadernota de structurele budgetten voor schuldhulpverlening te verhogen. Ja