Siemens

Persbericht

Den Haag, vrijdag 29 juli 2011

Siemens wil leverancier onderdelen STEG-centrales overnemen

Nederlandse specialisten NEM en NES ontwerpen en onderhouden sleutelcomponenten voor energiecentrales

Siemens is van plan om de Nederlandse zusterondernemingen NEM B.V. en Nem Energy Services B.V. (NES) over te nemen. De twee specialisten op het gebied van stoomgeneratoren werkend op basis van warmteterugwinning voor stoom- en gascentrales (STEG-centrales) hebben samen circa 1000 medewerkers in dienst en behaalden in het boekjaar 2010 (ultimo 30 september) een omzet van 325 miljoen euro. De ondernemingen zijn momenteel eigendom van HTP Capital B.V. De overname dient te worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Siemens verwacht dat de aankoopprijs rond de 170 miljoen euro zal liggen, maar de uiteindelijke prijs is afhankelijk van de bedrijfsontwikkeling van NEM en NES tot aan het einde van de transactie. "Stoomgeneratoren op basis van warmteterugwinning zijn sleutelcomponenten in de bedrijfsactiviteiten van onze Energy Sector. Ze nemen bij de bouw van een STEG-centrale ongeveer 15 procent van de waardecreatie voor hun rekening," aldus Ab van der Touw, CEO van Siemens Nederland. "Met deze overname kunnen wij onze capaciteiten uitbreiden en onze expertise op lange termijn verbeteren. We zijn trots dat we, na de eerdere overname van International Turbomachinery in Hengelo, ook dit toonaangevende Nederlandse bedrijf in de groeiende Energie Sector kunnen toevoegen aan onze onderneming", vult Van der Touw aan.

In een STEG-centrale worden de hete afvoergassen uit een gasturbine opgevangen in een zogenaamde stoomgenerator werkend op basis van warmteterugwinning, ook wel heat recovery steam generator (HRSG) genoemd. In de HRSG wordt stoom opgewekt die een stoomturbine aandrijft, wat het rendement van de gehele energiecentrale aanzienlijk ten goede komt. "Door deze bedrijfsactiviteiten van NEM en NES over te nemen, versterken wij onze positie op het terrein van STEG-centrales verder, aldus Bernard Fortuyn, CEO van de Energy Sector in Nederland. Wij hebben al het wereldrecord op het gebied van rendement op onze naam staan met deze zeer flexibele energiecentrales en verwachten wereldwijd een blijvende hoge instroom aan orders".

Al in 2007 nam Siemens de HRSG-activiteiten van Balcke Dürr Austria GmbH over en heeft vervolgens HRSGs ontworpen en gebouwd, zoals voor de ongekend efficiënte centrale Irsching 4. Dankzij de bijzonder flexibele vermogensregeling en korte opstarttijden zijn STEG-centrales ideaal om de natuurlijke schommelingen in energie-opbrengst op te vangen, zoals die voorkomen bij de opwekking van wind- en zonne-energie.

NEM houdt zich hoofdzakelijk bezig met het ontwerp, de engineering en de verkoop van stoomgeneratoren op basis van warmteterugwinning, terwijl NES de bijbehorende services verzorgt. NEM en NES opereren wereldwijd en hebben vestigingen of aangesloten bedrijven in Nederland, Duitsland, Verenigde Staten, Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Maleisië. De strategieën van Siemens en NEM, die beide gebaseerd zijn op het leveren van superieure technologische toegevoegde waarde, liggen zeer op één lijn, aldus Gerard Van Dijk, CEO van NEM Holding. De toevoeging aan de Siemens Group verschaft NEM toegang tot Siemens' internationale netwerk. Bovendien zijn Siemens als gasturbine- en NEM als HRSG-leverancier sterk complementaire organisaties. Dit alles maakt Siemens tot een strategisch sterke partner voor NEM.

NEM en NES werken al jaren met Siemens samen, onlangs nog bij de Nederlandse Enecogen-, Diemen- en Hemweg-projecten en in het T-Power-project in België. Onder voorbehoud van goedkeuring door de mededingingsautoriteiten zal Siemens de onderneming NES en het grootste deel van de activiteiten van NEM overnemen.

Hoogefficiënte STEG-centrales maken deel uit van het milieuportfolio van Siemens, waarmee de onderneming in het boekjaar 2010 een omzet van circa 28 miljard euro heeft gerealiseerd. Daarmee is Siemens wereldwijd de grootste aanbieder van milieuvriendelijke technologie. Klanten hebben met milieuvriendelijk producten en oplossingen van Siemens in dezelfde periode 270 miljoen ton kooldioxide minder uitgestoten. Dat is ongeveer evenveel als de gezamenlijke jaarlijkse CO2-uitstoot van de steden Hongkong, Londen, New York, Tokio, Delhi en Singapore.

De Siemens-sector Energy is wereldwijd de grootste aanbieder van een compleet spectrum van producten, diensten en oplossingen voor de opwekking, het transport en de verdeling van energie en voor de winning, de conversie en het transport van olie en gas. In boekjaar 2010 (ultimo 30 september) realiseerde de sector Energy een omzet van circa EUR 25 miljard, een orderontvangst van in totaal meer dan EUR 30,1 miljard en een winst na belasting van EUR 3,3 miljard. Op 30 september 2010 had de sector Energy ruim 88.000 medewerkers in dienst. Meer informatie vindt u op: www.siemens.com/energy.