Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Doorpakken met werken aan veilige Zuiderdijk

Publicatiedatum : 29 juli 2011

Het werk schuift op naar Hoorn.

Onder andere door het weer en verontreiniging heeft het werk aan de dijk tussen Enkhuizen en Hoorn een achterstand opgelopen. Wij hebben samen met de aannemer versnellingsmaatregelen genomen, waardoor die weer snel ingehaald worden. Hiermee willen we ook tegemoet komen aan het verlangen van de ondertekenaars van een petitie om de dijk `terug te geven' aan de gebruikers. De rest van 2011 is de dijk van Hoorn tot Venhuizen het toneel van grootschalig grondverzet met kranen, dumpers en shovels. Het streven is om de dijk eind 2011 weer aan de wettelijke norm te laten voldoen. Dan zijn de werkzaamheden nog niet af! Uiterlijk juni 2012 willen we we de laatste asfaltlaag aanbrengen op dijk en fietspad waarna iedereen weer kan genieten van een veilige dijk in een mooie omgeving.

Werken op meer plekken met meer mensen

Met deze versnellingsmaatregelen verwachten we het werk volgens de planning van 2007 af te kunnen ronden. Dat gebeurt door op meer plekken gelijktijdig aan het werk te gaan met meer mensen en meer machines. Ook tijdens de bouwvak wordt doorgewerkt. Maar weersomstandigheden en verontreinigingen blijven risico's die het werk kunnen verstoren, we hopen op begrip daarvoor. We willen iedereen tijdig informeren over veranderingen in onze werkplanning.

Werk in Hoorn

Het werk dat tot nu toe vooral buiten Hoorn te zien was, schuift op naar Hoorn. Nabij het dierenasiel is de afgelopen weken een sleuf gegraven door de dijk, waar in de komende weken kabels en leidingen veilig door de waterkering worden gelegd. In september gaan we ook hier volop aan de slag met het verwijderen van de wegfundering, het aan de noordkant deels afgraven en aan de zuidkant verbreden en ophogen van de dijk. De sloot langs de Willemsweg wordt verplaatst en met duikers aangesloten op de bestaande afwatering. Bij het tankstation komt een damwand. Nog dit jaar wordt een gedeelte van het fietspad op het dijktalud en de dijkweg aangebracht.

(Fiets-)omleidingen

Op de hele dijk tussen Venhuizen en Hoorn is het dit jaar vanwege het vele werk onmogelijk om te fietsen. Er is een veilige fietsomleiding ingesteld. Deze is met informatieborden aangegeven. We controleren en herstellen de borden wekelijks.

Overlast

De werkzaamheden leveren overlast op en dat is vervelend. We proberen dat zo veel mogelijk te beperken door het zware verkeer langzaam te laten rijden, met veegwagens de modder te verwijderen en bij droog weer te sproeien tegen stof.

Bereikbaarheid Julianapark

Voor de bewoners van de Venenlaan is een provisorische overgang naar het Julianapark gemaakt over de dijk. Hierdoor kunnen ook de scouting en dierenasiel bereikt worden. Vanaf augustus zal deze doorgang vanwege het vele werk regelmatig afgesloten moeten worden. Het Julianapark blijft via een doorgang via de Schelphoek bereikbaar voor hulpdiensten.

"Hoorn krijgt haar dijk terug"

Begin juli is via de nieuwssite Hoorngids.nl op http://dijkbijhoornopen.petities.nl/ een actie gestart onder de titel "Hoorn wil zijn dijk terug". Vrijwel gelijktijdig konden wij het werk aan de dijk direct ten oosten van Hoorn in volle omvang aanpakken. Nu de werkzaamheden weer duidelijk zichtbaar zijn, hopen we de ondertekenaars, maar ook alle andere betrokkenen het vertrouwen te geven dat het werk zo snel mogelijk afgerond wordt.

Reacties en meldingen

Heeft u vragen, reacties of wilt u iets melden dan kunt u ons bereiken via het telefoonnummer en e-mailadres: 06-23534094, dijkversterkinghoornenkhuizen@hhnk.nl

* Meer informatie