Waterschap Dommel

Boxtel Oost

Start laatste werkzaamheden Dommel Boxtel Oost

Publicatiedatum : 29 juli 2011

Waterschap De Dommel start na de bouwvak met de uitvoering van de laatste werkzaamheden in het traject 1 en 2 in het project Dommel door Boxtel in Boxtel Oost: de aanleg van een ecologische verbindingszone, de aanleg van de vissteiger voor invaliden, de kano in- en uitstapplaats, de zandvang, de brug en vlonderpad en de veegvuil-uitdraaiplaats.

Juridische procedures

De maatregelen in traject 1 en 2 en het Centrumplan zijn eerder al vertraagd door juridische procedures tegen de bouw- en aanlegvergunningen. Het waterschap beschikt over rechtmatige vergunningen voor de uitvoering van de werkzaamheden in traject 1 en 2. Enkele weken gelegen heeft het Groene Hart alleen tegen de bouwvergunningen nog hoger beroep aangetekend. Waterschap en gemeente hebben er echter alle vertrouwen in dat de Raad van State de overduidelijke uitspraak van de rechtbank over deze vergunningen volledig zal delen.

Start uitvoering

Waterschap en gemeente staan onverminderd achter de herinrichting van de Dommel door Boxtel. Het waterschap start na de bouwvakantie met de uitvoering van de laatste werkzaamheden in de trajecten 1, 2 en 3 met uitzondering van het Centrumplan. Maatschappelijk gezien vinden waterschap en gemeente het onverantwoord om nog langer te wachten met de uitvoering van de maatregelen:

* Dagelijks bestuurslid van het waterschap Tiny Arts: 'De mensen in Boxtel en alle betrokken partijen zijn enthousiast over de plannen en wachten nu al zo lang! We willen de inwoners van Boxtel graag laten genieten van een mooie Dommel. Opnieuw uitstel zal tot grote teleurstellingen leiden, daarom willen we snel de schop in de grond in Boxtel Oost.'

* Wethouder Peter van de Wiel: 'We vinden het als gemeente belangrijk om snel te starten met de laatste werkzaamheden aan de Dommel in Boxtel Oost. We hebben alle vertrouwen in de uitspraak van de Raad van State en willen dan ook niet langer wachten met de uitvoering.'
* Ad van Gennip namens het bestuur Vereniging Dommel door Boxtel (een vereniging van bewoners aan de Dommel in Boxtel Oost): 'Samen met alle betrokken partijen hebben we intensief met het waterschap meegedacht en meegewerkt aan de totstandkoming van het plan Dommel door Boxtel in 2008. De juridische procedures waren voor ons dan ook steeds een grote teleurstelling. Wij willen niets liever dan dat de laatste werkzaamheden in Boxtel Oost snel worden afgerond!'

Extra kosten

Langer uitstellen zou veel extra kosten betekenen en dus gemeenschapsgeld. Met verder uitstel kan het waterschap afspraken niet op tijd nakomen, waardoor de rechten op subsidies verloren gaan. Elk jaar uitstel veroorzaakt bovendien een aanzienlijke stijging van de rentelasten. Hiermee komt de financiële haalbaarheid van het project in gevaar.

Gevolgen voor waterkwaliteit en onderhoud

Langer uitstellen heeft ook gevolgen voor de waterkwaliteit: Bij de start van de uitvoering is de Dommel door Boxtel bovenstrooms in traject 1 afgedamd om het water te kunnen sturen tijdens de uitvoering. Om verspreiding van verontreinigingen te voorkomen kan de dam in de tussentijd niet worden verwijderd. Door de afdamming ontstaan er echter problemen met de waterkwaliteit, zoals zuurstoftekort in de zomerperiode en overmatige plantengroei door stilstaand water. Ook bestaat het risico van het plaatselijk opnieuw dichtslibben van de Dommel. Bovendien vormt de dam een opstakel voor de kanovaart en kan de inmiddels gerealiseerde vistrap niet worden opengesteld.

Bestuursovereenkomst

In de Bestuursovereenkomst die het waterschap met de provincie heeft afgesloten, zijn strikte afspraken vastgelegd over de realisatie van beekherstel en ecologische verbindingszones. Het project Dommel door Boxtel is een belangrijk project binnen deze overeenkomst en staat geprogrammeerd voor uiterlijk 2011. Verder uitstel van dit project betekent dat het waterschap deze overeenkomst niet kan nakomen.

Contractuele planning

In 2009 heeft het waterschap alle werkzaamheden voor fase 2 opgedragen aan een aannemer. Vanwege de juridische tegenwerking kan het waterschap de contractuele planning grotendeels niet nakomen. Verder uitstel van de uitvoering zou tot nog meer problemen leiden.

Draagvlak

Het draagvlak bij de omwonenden en betrokken partijen voor het project is groot. De inwoners van Boxtel en de betrokken partijen wachten echter al jarenlang op de inrichting van de Dommel door Boxtel. Verder uitstel van het project zal tot grote teleurstellingen leiden. Zo snel mogelijk de werkzaamheden in Boxtel Oost afronden is nodig om dit draagvlak te blijven behouden.

Voorgeschiedenis

Het project Dommel door Boxtel kent een lange voorgeschiedenis. Het plan is na een inspraakprocedure begin 2008 onherroepelijk vastgesteld. In de `Uitwerkingsvisie en Inrichtingsplan van Dommel en Smalwater door Boxtel 2007' zijn de projectdoelstellingen en uitwerking ervan in inrichtingsmaatregelen vastgelegd. De uitvoering van het plan heeft veel vertraging opgelopen door juridische procedures tegen de bouw- en aanlegvergunningen. Door het ontbreken van de bouwvergunning kan het huidige centrumplan met de stapelstenen muren de komende tijd nog niet worden gerealiseerd. Waterschap en gemeente zoeken momenteel naar mogelijke oplossingen om de Centrumpassage uit te voeren.

Afgeronde werkzaamheden

In 2009 is fase 1 van het plan Dommel door Boxtel afgerond met de aanleg van de vispassage, de kanogoot en de stuw bij de Mgr. Wilmerstraat. In het najaar van 2009 is gestart met fase 2: maatregelen voor de waterbodemsanering, beekherstel, ecologische verbindingszone en de Centrumpassage.
De waterbodemsanering (het baggeren van de Dommel) is in het voorjaar van 2010 grotendeels afgerond. In het voorjaar van 2011 is het noordelijk traject met beekherstel en ecologische verbindingszone gerealiseerd.