Politie Kennemerland

Politie waarschuwt voor insluipers tijdens de vakantieperiode

KENNEMERLAND, 29-07-2011

Het aantal woninginbraken in de regio Kennemerland is de afgelopen jaren fors gestegen. In drie jaar tijd steeg het aantal aangiftes van woninginbraak van 1.700 in 2008 naar ruim 2.500 in 2010. De politie maakt zich bezorgd over deze toename en gaat extra maatregelen nemen. De impact van een woninginbraak op slachtoffers is enorm. Slachtoffers van een woninginbraak zijn boos en aangeslagen omdat persoonlijke bezittingen met een grote emotionele waarde zijn weggenomen. Vaak voelt men zich ook niet meer veilig in het eigen huis: het idee dat iemand ongevraagd binnen wist te komen zorgt voor veel onrust. Guus van Thiel, gebiedsagent in Haarlem (Boerhaavewijk): Vaak heb ik vreselijk te doen met slachtoffers van een woninginbraak. Je zult de ring van een van je overleden ouders maar kwijt zijn. Vreselijk. En als je ziet wat voor puinhoop inbrekers soms achterlaten. Maar mensen zijn zelf ook wel erg nonchalant. Keukenraampjes die het hele weekend openstaan. Dan maak je het ook wel erg gemakkelijk. Want gelegenheid maakt nog altijd de dief.

Sluit ramen en deuren!

Eén op de vijf woninginbraken gebeurt door insluiping. De politie controleert tijdens de zomermaanden extra op inbraakgevoeligheid: bijvoorbeeld of ramen en deuren goed zijn afgesloten. Maar ook kijkt de politie of er geen waardevolle spullen voor het raam liggen en of gordijnen niet de hele dag gesloten blijven. Ook een ladder of een grijze bak kan het inbrekers erg makkelijk maken de woning binnen te dringen. De politie controleert bij woningen, schuren of garages. Veel woninginbraken worden gepleegd door zogenaamde gelegenheidsdieven. Een gelegenheidsdief is uit op een snelle en gemakkelijke buit. In veel gevallen blijkt een inbreker snel binnen te kunnen komen door een open raam (ook op de bovenverdiepingen) of via een onafgesloten achterdeur. Mocht zon situatie zich voordoen dan laat de politie een brief achter bij de betreffende woning. Bij de brief zit een flyer in de vorm van een voet, waarmee bewoners worden gewezen op het feit dat zij inbreken in hun woning wel heel makkelijk maken. Op de flyer staat de tekst Deze voetafdruk had van een inbreker kunnen zijn.

Met deze zogenaamde voetstappenactie worden bewoners gewezen op inbraakgevoelige situaties en meer bewust gemaakt van de risicos. Vandaar het advies om ramen en deuren altijd te sluiten zodra je zelf je woning verlaat of niet in staat bent goed op te letten. De politie doet er uiteraard alles aan om een ernstig misdrijf als een woninginbraak op te lossen. Maar bewoners spelen zelf ook een belangrijke rol bij het voorkomen van woninginbraken.

Veilig wonen tips

Hoe kun je het inbrekers zo moeilijk mogelijk maken?

ENKELE TIPS:

* Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Vraag advies aan een Politie Keurmerk Veilig Wonen- erkend beveiligingsbedrijf. (Zie hiervoor: www.politiekeurmerk.nl)

* Sluit ramen en deuren altijd af. Vergeet het nachtslot van de voordeur niet, als u gaat slapen of weggaat.
* Berg waardevolle papieren en sieraden goed op in een kluisje of huur bijvoorbeeld een bankkluisje.

* Plak geen afwezigheidsbriefje op uw deur en vermeld niet op sociale media als Twitter, Facebook en Hyves dat u niet thuis bent.
* Zorg voor een bewoonde indruk; laat planten staan en gebruik een tijdschakelaar voor uw verlichting.

* Inbrekers houden niet van verlichting. Zorg voor voldoende buitenverlichting; er wordt vaak ingebroken aan de achterzijde. Denk bijv. aan een schemerschakelaar of een schrikschakelaar.
* Plaats waardevolle spullen, maar ook uw autosleutels, uit het zicht van voorbijgangers.

* Graveer postcode en huisnummer op waardevolle eigendommen, leg ze digitaal vast of denk aan moderne technieken, zoals microdots (DNA-chip voor goederen).

* Zorg dat opklimmen onmogelijk is; zet ladders en vuilcontainers weg.

* Zet uw fiets of brommer altijd op slot. Ook als u deze binnen stalt.

OP VAKANTIE?


* Maak gebruik van de vakantieservice van de Politie Kennemerland. Kijk op:

http://www.politie.nl/Kennemerland/projecten/devakantieservice.asp
* Vraag uw buren om uw huis in de gaten te houden.
* Geef aan waar en hoe u te bereiken bent. Laat een waarschuwingsadres van familie achter.

* Zorg er voor dat ze in geval van nood uw woning in kunnen (reservesleutel).

* Laat uw post ophalen en uit het zicht leggen.