Gemeente Dantumadeel


2011

Opening stekje bij Oer de Wiel in Feanwâlden

Op woensdagavond (27 juli) werd de Spitplaats onthuld. Het stekje (bankje) dat is ontworpen door architecte Nynke Rixt Jukema werd feestelijk geopend.

Noordoost Fryslân kan zich het komende jaar verheugen op de komst van twaalf `stekjes'. Stekjes zijn artistiek vormgegeven bankjes of zitplekken, waarop mensen elkaar kunnen ontmoeten of kunnen uitrusten.

Het idee voor het project '12 stekjes in Noordoost Fryslân' is ontstaan bij de Fryske Fiersichten in 2006, toen er initiatieven verzameld werden voor de toekomst van de provincie. Het plaatsen van bijzondere banken in Fryslân zou de gastvrijheid positief beïnvloeden, zo luidde de gedachte achter het plan.

Het stekje staat in het natuurgebied Oer de Wiel, vlakbij de nieuwe voetgangersbrug dat te bereiken is van af de Ottemaweg in Feanwâlden. Stekjes zijn bijzonder vormgegeven banken of verblijfsplaatsen. Het stekje van Nynke Rixt Jukema is opgebouwd uit turf en borduurt voort op de geschiedenis van de omgeving.

Het project "12 stekjes in Noordoost Fryslân" wordt georganiseerd door Keunstwurk en Landschapsbeheer Friesland. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân en de EU (Leader+), alsmede de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollumerland c.a ,Tytsjerksteradiel en Stichting Woudsend Anno 1816.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Keunstwurk.