Ingezonden persbericht


Persbericht
Natste juli sinds 1966

Zeist, 29 juli 2011

Sinds 1966 heeft het in juli niet meer zo veel geregend als dit jaar. Dit blijkt uit gegevens van Weeronline.nl. Juli 2011 staat daarmee op nummer 3 van natste julimaanden ooit. Er is in totaal 179 millimeter regen gevallen in de Bilt. De natste juli ooit gemeten stamt uit 1930, toen 192 millimeter viel.

Deze juli viel er bijna drie keer zoveel neerslag dan in een 'gewone' julimaand, waarin gemiddeld genomen zo'n 73 mm valt. Vooral op 12 en 14 juli kwam het met bakken uit de hemel. Op die dagen werden de hoeveelheden 58,9 en 47,5 mm gemeten in de Bilt en viel er dus meer dan normaal gesproken in een hele maand,' aldus William Huizinga, meteoroloog van Weeronline.nl. Ook in de rest van het land was de regen volop aanwezig. De meeste neerslag werd deze maand gemeten op de Veluwe en in het westen van Nederland, lokaal meer dan 250 mm. In vergelijking met de rest van het land was het in Limburg en de Achterhoek vrij droog. Daar viel 'slechts' 60 tot 70 mm. Het weekend verloopt vrijwel droog, dus zal er aan deze hoeveelheden weinig veranderen.

Hoe komt dat?
Het wisselvallige weer hing samen met de aanwezigheid van storingen boven ons land. Er stond bovendien weinig wind, waardoor buien lang boven dezelfde plek hingen en voor langdurige regenval zorgden. Het nieuw behaalde record zou ook verband kunnen houden met de klimaatverandering. Huizinga: ' In een opwarmend klimaat verdampt over het algemeen meer vocht, met zwaardere buien tot gevolg. Ook de periodes met droogtes zullen, volgens het internationale klimaatrapport, langer duren. De afgelopen jaren is deze trend in Nederland meerdere keren waargenomen en dat sluit hierop aan. '

Geen zomerse temperaturen
Opvallend is ook dat de temperatuur in de Bilt deze juli nog geen enkele keer boven de 25 graden wist uit te komen. De hoogste temperatuur werd gemeten op 5 en 28 juli. Beide dagen bleef het kwik steken op 24,3 graden. Een verre van zomerse maand dus, maar de verwachting voor augustus biedt enige hoop. Huizinga: 'De nieuwste modelberekeningen geven in de eerste week van augustus een reële kans op vrij zonnig en zomers weer met maxima rond of net boven normale waarden.'

Over WeerOnline.nl
WeerOnline.nl is de meest volledige weerwebsite van Nederland. Maandelijks wordt de site ruim 12 miljoen keer geraadpleegd. WeerOnline.nl wordt geëxploiteerd door MeteoVista. MeteoVista is een van de grootste uitgevers van weersinformatie in Nederland met producten wereldwijd voor de consument en de zakelijke markt. In Nederland is MeteoVista marktleider op het gebied van gladheidbestrijding en tevens de grootste leverancier van weerdata aan diverse media zoals landelijke dagbladen en de NOS.


- Einde Persbericht -

Meer informatie



Ingezonden persbericht