Gemeente Renswoude


Wateroverlast op Fort Daatselaar

Op het ruim 200 jaar oude verdedigingswerk `Werk aan de Daatselaar' vinden werkzaamheden plaats. In combinatie met het aanhoudende natte weer kunnen recreanten hierdoor tijdelijk hinder ondervinden van water in het werk.

Op het Werk aan de Daatselaar zijn de afgelopen weken een aantal recreatieve voorzieningen geplaatst in het kader van het inrichtingsplan Daatselaar. Er zijn onder andere zitbanken, fiets- en voetgangerspoortjes en informatieborden geplaatst.

Met het inrichtingsplan is er gekeken naar de geschiedenis van het rijksmonument `De Grebbelinie' waar Daatselaar deel van uitmaakt. Er is gekozen voor robuust hout en staal omdat het past bij de stijl van de oude militaire linie. Het ontwerp is gemaakt door landschapsarchitect Michael van Gessel. In het ontwerp is ook gekozen voor het plaatsen van fietssluizen waar alleen fietsen doorheen kunnen. Dit omdat er herhaaldelijk met crossmotoren en paarden over het werk werd gereden . Motoren en paarden beschadigen het historische werk en zijn markant gevormde dijklichaam. Herstel van dit bijzondere historische werk is kostbaar en met de fietssluizen wordt onnodige schade aan het werk voorkomen. Fietsers met zware bepakking of aanhanger kunnen hinder ondervinden van de sluis.

De werkzaamheden zijn nog niet geheel afgerond. Er worden nog enkele bomen en struiken geplant.