Gemeente Brummen


Binnenkort grondonderzoek Eerbeeksebeek nabij t Haagje

(Oorspronkelijke publicatie datum: 29-07-2011)

De groenzone bij de Eerbeeksebeek

Het gemeentebestuur wil de groenzone aan t Haagje - dat ingeklemd ligt tussen de papierfabrieken SCA De Hoop en Mayr Melnhof - opnieuw inrichten. In 2008 is dit proces gestart en omwonenden en andere belanghebbenden hebben hierover actief meegedacht. Twee bijeenkomsten hebben geresulteerd in een schetsontwerp. Maar vervolgens werd er bodemvervuiling in de beek geconstateerd. Dit leidde tot een vertraging. Er is nog steeds geen groen licht voor de uitvoering van de plannen maar er wordt wel een volgende stap naar realisatie gezet. Via een nieuwe nieuwsbrief zijn omwonenden en belanghebbenden hierover al geïnformeerd.

Door onderzoek van Waterschap Veluwe is vast komen te staan dat de bodem van de Eerbeekse beek vervuild is. Uit het onderzoek blijkt dat de bodem van de beek is vervuild als gevolg van oude lozingen op de beek. Vermoedelijk zit deze vervuiling ook in de grond grenzend aan de beek omdat vroeger het slib uit de beek in de directe omgeving verwerkt werd. Reden voor de provincie om uitgebreid milieukundig onderzoek te eisen voordat zij toestemming geven om eventuele grondwerkzaamheden uit te voeren bij de beek. Echter zowel waterschap als provincie gaven aanvankelijk geen prioriteit aan het grondonderzoek en eventuele sanering van de vervuiling. Recent zijn er alsnog afspraken gemaakt over het uitvoeren van het onderzoek. De gemeente Brummen heeft hiervoor een bijdrage van ruim 4.000 euro beschikbaar gesteld.

Uitvoering grondonderzoek
Het milieukundig onderzoek start op donderdag 11 augustus en duurt enkele dagen. De onderzoekers van firma Certicon nemen op diverse plaatsen monsters van de grond om te kunnen bepalen in hoeverre er bodemvervuiling in de grond van het plantsoen aanwezig is. Door op diverse plaatsen monsters te nemen hopen we ook een goed beeld te krijgen van de verspreiding van de eventuele vervuiling. Pas als de uitslagen van dit onderzoek bekend zijn, kan het gemeentebestuur een besluit nemen over de verdere uitvoering van de plannen. Op deze projectpagina over de beekplannen kunt u meer informatie vinden, waaronder de meest recente vierde nieuwsbrief.