Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West


---

Poort van Constant uit anonimiteit

29 juli 2011

Het kunstwerk bij de ingang van sportpark Ookmeer aan het Andreas Bonpad is sinds kort voorzien van een tekstbord met informatie over de kunstenaar en zijn werk.

Cobra-beweging

Het kunstwerk bij de ingang van sportpark Ookmeer aan het Andreas Bonpad is sinds kort voorzien van een tekstbord met informatie over de kunstenaar en zijn werk. De dertien meter hoge betonnen constructie, de poort van Constant, is in 1963 gemaakt door Constant Anton Nieuwenhuys (1920 - 2005), een van de oprichters van de Cobra-beweging. Tot voor kort was dit alleen aan de kenners bekend.

Particulier initiatief

Dankzij het particuliere initiatief van Rita Doets, oud medewerker van stadsdeel Nieuw-West, kan elke voorbijganger nu meer lezen over dit kunstwerk. Rita Doets is onlangs overleden en heeft geld beschikbaar gesteld voor het informatiebord. Met medewerking van stadsdeel Nieuw-West is haar wens uitgevoerd. Trudy Nieuwenhuys-van der Horst, echtgenote en beheerder van de nalatenschap van Constant is verheugd dat het kunstwerk uit de anonimiteit is gehaald.

Trefpunt

Constant maakte de poort destijds in opdracht van de gemeente Amsterdam die de hoofdtoegang van het sportpark aan het Herman Bonpad wilde markeren en tot trefpunt maken voor bezoekers.

---