UMC St Radboud


Zesmaal een VENI voor UMC St Radboudonderzoekers 29-07-2011

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan zes onderzoekers van het UMC St Radboud een persoonsgebonden VENI-subsidie van elk 250 duizend euro gegeven. NWO kent deze subsidies twee maal per jaar toe aan talentvolle gepromoveerde onderzoekers, als belangrijke impuls voor hun wetenschappelijke carrière.

Miskramen

Dr. Alexander Hoischen (Antropogenetica) gebruikt Next Generation Sequencing, de meest recente, revolutionaire genoomtechniek, om DNA-variaties te vinden die ernstige miskramen veroorzaken. Naast inzicht in het ontstaan van miskramen verwacht hij hiermee cruciale ontwikkelingsgenen op het spoor te komen.

Gestreste bloedcellen

Dr.ir. Joost te Riet (Tumorimmunologie) onderzoekt krachten waaraan witte bloedcellen blootstaan. Het gaat bijvoorbeeld om mechanische stress, veroorzaakt door de bloedstroming. Hij gebruikt voor zijn onderzoek een gecombineerde licht-kracht-microscoop.

COPD

Dr. Eva van Rikxoort (Radiologie) leert computers om afwijkingen te 'zien' in vierdimensionale beelden van de longen van COPD-patiënten. Dit om te kunnen voorspellen welke behandeling bij de patiënt het best werkt. COPD is een ernstige, chronische longziekte.

Zouttransport in/uit de nier

Dr. Pedro San-Cristobal (Fysiologie) onderzoekt hoe de nieren betrokken zijn bij het regelen van de bloeddruk. Hij richt zich op de rol van een recent ontdekt transportkanaal voor zout in de nieren. De onderzoeksresultaten kunnen een bijdrage leveren aan de behandeling van hoge bloeddruk.

Koortseiwit

Dr. Frank van de Veerdonk (Algemeen Interne Geneeskunde) besteedt de VENI aan onderzoek naar interleukine-1. Decennia geleden werd al ontdekt dat dit eiwit koorts veroorzaakt. Later bleek interleukine-1 te bestaan uit een complete familie van verwante eiwitten. Van der Veerdonk hoopt te ontrafelen hoe belangrijk de diverse familieleden zijn in de afweer tegen infecties.

Neurologische aandoening

Dr. Jasper Visser (Neurologie) krijgt de VENI voor verder onderzoek naar de ziekte van Lesch-Nyhan, een neurologische aandoening. Bij deze ziekte leidt één enkele genafwijking tot allerlei bewegingsstoornissen en afwijkend gedrag. Visser onderzoekt hoe deze genafwijking de ontwikkeling van bepaalde hersengebieden verstoort.