Watersportverbond - KNWV

Ultieme Olympische test Delta Lloyd Kernploeg

vrijdag 29 juli 2011

Op 4 augustus start het Olympische testevenement zeilen. De afsluitende medalraces worden gevaren van 11 tot en met 13 augustus. Met nog een jaar te gaan voor de start van de Olympische Spelen is deze regatta in meerdere opzichten de ultieme test voor de Nederlandse zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg.

Naast de zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg zijn ook Finn-zeiler Pieter-Jan Postma en Team Coster geplaatst voor deze generale
Olympische repetitie. In Olympische zeilklassen (er zijn er in totaal tien) mag maar een team per land per klasse deelnemen aan de Olympische Spelen. Zo ook tijdens dit Olympische testevenement.

De volgende zeilers mogen de Nederlandse eer hooghouden tijdens de âWeymouth and Portland International Regatta 2011â (zie foto, fotograaf Dorset Police 2011), zoals dit testevenement officieel heet:

Delta Lloyd Kernploeg
470 dames Lisa Westerhof (Scheveningen) en Lobke Berkhout (Zwaag)* Laser Rutger van Schaardenburg (Den Haag)
Laser radial Marit Bouwmeester (Wartena)*
RS:X Dorian van Rijsselberge (Den Burg, Texel)*
Matchracen* Mandy Mulder (Poeldijk), Annemieke Bes (Medemblik), Merel Witteveen (Amsterdam)
Niet-Kernploegleden
470 mannen Sven en Kalle Coster (Amsterdam)
Finn Pieter-Jan Postma (Leeuwarden)*

* in bezit van een NOC*NSF Nominatie

Weymouth tweede thuis voor de Delta Lloyd Kernploeg
De Olympische zeilwedstrijden vinden plaats ten zuidwesten van de hoofdstad Londen. Weymouth is voor de Nederlandse zeilers geen onbekende bestemming meer. Laser radial zeilster Marit Bouwmeester en het matchrace team wonnen op dezelfde locatie al wereldbekerwedstrijden en in 2009 pakte windsurfer Dorian van Rijsselberge het brons op de WK RS:X in Weymouth.

Al geruime tijd heeft de hele Delta Lloyd Kernploeg het kamp opgeslagen in de Engelse badplaats. Jaap Zielhuis, Kernploeg-coach van de Nederlandse Laser-zeilers zei:

âWe zitten met de hele Kernploeg in een huis, aan de baai. We zijn snel het water op en we kunnen goed de lokale effecten leren kennen, wat heel belangrijk is in de zeilsport. We hebben dit ook in Sydney al gedaan, dus uniek is het niet. Maar het goede is dat we hier allemaal in een groot huis zitten. We leren meer van elkaar. In de avond delen we onze kennis van die dag. Als groep zijn we dan bijna op alle plekken geweest en spreken we onze ervaringen door.â

Dorian van Rijsselberge zit nu zes weken onafgebroken in Weymouth. âHet is er erg overzichtelijk en het heeft een mooie baai en een grote haven. Er staat veel wind en het zijn net Nederlandse omstandigheden. Dat ligt me wel. Ik heb een paar hele goede races gevaren hier. Dat geeft me vertrouwen."

Zie videoportretten van onze zeilers op http://vimeo.com/topzeilentv Zie Kernploeg VNR video news releases op www.youtube.com/topzeilentv Volg de Kernploeg op facebook www.facebook.com/topzeilentv
Volg de Kernploeg op twitter: www.twitter.com/topzeilen