Nederlandse Orde van Advocaten

Advocaten Nieuws Gevolgen Diagnose en Triage voor advocaten

29-07-2011 | 0 reacties

Diagnose en Triage, ingevoerd op 1 juli, stimuleert burgers het Juridisch Loket (JL) te bezoeken voordat een beroep op gesubsidieerde rechtsbijstand wordt gedaan. Wanneer blijkt dat een advocaat nodig is, verwijst het JL de burger naar een advocaat en ontvangt hij een 50 euro korting op de eigen bijdrage als hij in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand.

Wat betekent dit voor advocaten?
In de AMvB is opgenomen dat de burger - en dus uitdrukkelijk niet zijn advocaat - contact moet hebben gehad met het JL voordat hij een diagnosedocument kan aanvragen.
De maatregel laat het recht op de vrije advocaatkeuze ongemoeid. Als het JL verwijst, dan wordt rekening gehouden met de voorkeur voor een bepaalde advocaat zolang deze is ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand. Is aan alle andere voorwaarden voldaan, dan wordt naar die advocaat verwezen.
Als de betrokken advocaat niet aan het verwijsarrangement deelneemt en dus niet bij het JL staat geregistreerd, wordt de rechtzoekende wel verwezen maar kan de naam van de advocaat niet in het diagnosedocument vermeld worden. De betrokken advocaat kan dan met gebruikmaking van het document de toevoeging aanvragen.
Als een advocaat een rechtzoekende verwijst naar het JL, is het geven van feedback over deze verwijzing zo goed als ondoenlijk. De ervaring leert dat niet alle rechtzoekenden aangeven dat ze contact hebben gehad met een advocaat; ook weet men vaak niet meer wie die advocaat was. Wilt u als advocaat geïnformeerd blijven, dan kunt u het beste afspraken daarover maken met de rechtzoekende zelf.

Vragen?
Heeft u vragen over een concrete verwijzing, dan kunt u deze stellen door op de verwijs e-mail te antwoorden. Vanaf dinsdag 2 augustus kunt u beleidsmatige vragen stellen via mailadres
infoadvocaten@juridischloket.nl; vragen over de beslissing tot toevoeging en eventuele korting op de eigen bijdrage kunt u stellen via mailadresinfodiagnose@rvr.org.