Ingezonden persbericht


"Dolfinarium heeft stelselmatig publiek misleid over Morgan"

Internationale wetenschappelijke orka-experts steunen rechtszaak Orka Coalitie

29 juli 2011 ­ De rechtszaak die de Orka Coalitie heeft aangespannen tegen de plannen van het Dolfinarium om orka Morgan te exporteren naar dierenpark Loro Parque op Tenerife, wordt gesteund door internationale orkawetenschappers en deskundigen. Tot op heden houdt het Dolfinarium de schijn graag op dat alleen onwetende activisten Morgan vrij willen laten en alleen het Dolfinarium gesteund zou worden door deskundigen. Niets is echter minder waar. Naast de grote groep internationale wetenschappers die de Orka Coalitie steunen, hebben ook andere deskundigen op het gebied van het mariene leven hun steun uitgesproken voor het vrijlaten van Morgan, zoals Jean-Michel Cousteau, Ric O'Barry en (filmmaker The Cove) Louie Psihoyos.

Wetenschapper Ingrid Visser die samenwerkt met de Free Morgan Group verblijft momenteel in Nederland, om de rechtszaak van de Orka Coalitie op 3 augustus aanstaande te ondersteunen met een uitgebreid wetenschappelijk rapport over orka Morgan. Dr. Visser is ervan overtuigd dat Morgan een goede kans maakt om terug te keren naar het wild en hekelt de aanpak van het Dolfinarium. "Het Dolfinarium heeft het publiek stelselmatig misleid. In haar berichtgeving doet zij mensen geloven dat een groep activisten Morgan simpelweg terug de zee in wil gooien, wat Morgan niet zou overleven. Hier klopt niks van. De rechtszaak van de Orka Coalitie wordt gesteund door de internationale wetenschappers van de Free Morgan Group. Wij hebben een uitgebreid stappenplan opgesteld om Morgan terug te laten keren naar zee. Ondertussen willen we doorzoeken naar haar familie en elke stap in het plan kan teruggedraaid worden, zodat Morgan niet in gevaar komt."

Verder zegt Dr. Visser: "De manier waarop Morgan nu gehouden wordt in het Dolfinarium zijn inhumaan. De tank waarin ze zit is de kleinste orka-tank ter wereld, en dat is behoorlijk beneden alle standaarden dan je zou verwachten van een humaan land als Nederland. Het is vergelijkbaar met langer dan een jaar opgesloten zitten in je badkamer."

Toen Morgan ruim een jaar geleden werd opgevangen door het Dolfinarium, boden tientallen internationale orkawetenschappers en deskundigen hun hulp aan. De wetenschappers met ervaring met het uitzetten van orka's en andere dolfijnachtigen, wilden hun kennis met het Dolfinarium delen om Morgan weer zo spoedig mogelijk terug bij haar familie te krijgen. Maar in plaats van deze hulp aan te nemen, liet het Dolfinarium het oordeel over de mogelijkheid tot vrijlating van Morgan over aan zeven door hen zelf aangestelde wetenschappers, die onder andere gelieerd zijn aan Sea World of geen orkadeskundige maar zeevogelexpert zijn.

Een groep internationale orkadeskundigen die zich verenigden in de Free Morgan Group, presenteerden 3 november 2010 een releaseplan aan het Dolfinarium. Dit plan werd genegeerd door het Dolfinarium en het verantwoordelijke Ministerie. Bovendien werden DNA, vocal ID en medische gegevens geheim gehouden zodat deze wetenschappers niet op zoek konden naar Morgans familie. Als gevolg van het achterhouden van vitale informatie, kon geen verdere pogingen worden gedaan om haar familie te lokaliseren, ondanks aanwezige orka's in de Noorse wateren.

Hoewel het Dolfinarium voor buitenstaanders de schijn ophield voor Morgans terugkeer naar het wild en haar familie te zijn, is het nu duidelijk dat zij meteen al de bedoeling hadden om haar gevangen te houden, zodat ze gebruikt kan worden voor de fokkerij. Er zijn slechts een beperkt aantal vrouwelijke orca's in gevangenschap en Morgans 'nieuwe' genen zijn essentieel om de industrie in stand te houden aangezien het niet meer is toegestaan orka's uit het wild te vangen.

De Orka Coalitie is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse dieren- en natuurbeschermingsorganisaties Dolphinmotion, EDEV ­ Een DIER Een VRIEND, Bite Back, PINK!, Sea First Foundation, The Black Fish en Vier Voeters.
De Free Morgan Group is een speciaal voor Morgan opgerichte organisatie om haar een kans op terugkeer naar het wild te geven. De Free Morgan Group bestaat uit een Expert Board met wetenschappers, onderzoekers, orkatrainers, gedragsdeskundigen, dierenwelzijnexperts en orka-activisten met expertise in communicatie, media, behoud en educatie.




Ingezonden persbericht