Ingezonden persbericht


Demonstratielocaties voor watertechnologie leveren geld op

Er werken in Nederland ongeveer 180.000 mensen in de brede watersector. De bijdrage aan de Nederlandse economie is ¤ 20 miljard met een exportwaarde van ¤ 18 miljard. Ruim de helft van deze inkomsten komt uit Zuid-Holland en er wordt ruim 200 miljoen euro geïnvesteerd in Research & Development in deze regio. Onder andere door het programma Delft Blue Technology. Hier worden innovatievragen omgezet in nieuwe producten. Klanten uit binnen- en buitenland kunnen deze producten naast elkaar in 'het veld' voelen, vergelijken, testen en de beste oplossing kiezen voor het probleem. Deze aanpak zorgt voor meer omzet en verstevigt de positie voor Nederland als waterkennisland.

Waterkeringen op ware schaal

Delft Blue Technology (DBT) is een van de 'water'samenwerkingsverbanden in Zuid-Holland. DBT wil het deltatechnologisch cluster nog sterker op de wereldkaart zetten als kenniscentrum voor water- en deltatechnologie. Sander van der Wal, programmamanager water van de Kennisalliantie, een van de grondleggers van DBT: "Als Kennisalliantie stimuleren we dat innovatieve producten sneller op de markt komen. DBT is hét voorbeeld van de waardeketen innoveren, implementeren, etaleren en exporteren van nieuwe oplossingen voor (inter)nationale water- en deltaproblemen." Pieter van Prooijen is in 2010 bij DBT gekomen om nog meer innovatieprojecten te ontwikkelen. Van Prooijen: "DBT krijgt watervraagstukken binnen op het gebied van overstroming, droogte en waterkwaliteit. Als een van de DBT-partners mogelijkheden voor zo'n vraag ziet en de juiste specialisten erbij heeft, hebben we een project. Natuurlijk is het belangrijk dat je de innovaties kunt demonstreren. Denk bijvoorbeeld aan oplossingen als tijdelijke waterkeringen voor dreigende overstroming en waterberging. Het is begrijpelijk dat overheden die moeten besluiten over dergelijke keringen er zeker van willen zijn dat die keringen ook echt in de praktijk werken. Het gaat immers om veiligheid! Wij zijn nu een demonstratie- en testsite langs de A13 aan het maken waar die keringen op ware schaal te zien zijn. Als klanten een bepaalde omstandigheid willen testen, bijvoorbeeld de kracht van boomstammen tegen een kering, kunnen we dat hier doen." Klanten kunnen dus echt voelen, testen en vergelijken. Dat is uniek in de wereld en kassa voor ondernemers. Andere projecten voor binnenwater zullen zichtbaar zijn bij Science Port Holland in Delft. Innovaties die bescherming bieden in buitendijkse gebieden kunnen onder andere op de RDM-campus gedemonstreerd worden.

Zuid-Hollandse etalage voor de wereld

Het Topteam Water adviseert het kabinet over nieuw beleid dat moet zorgen voor een betere concurrentiepositie en meer economische groei van het Nederlandse bedrijfsleven in de watersector. In het adviesrapport erkent het Topteam het belang van internationale marketing en etalageprojecten zoals door DBT opgetuigd. Het Topteam vindt het ook belangrijk dat belemmeringen in regelgeving en procedures weggewerkt worden waardoor er snel meer fysieke buitenruimte beschikbaar komt voor experimenten met water. Hierbij is specifiek aandacht gevraagd voor herstructurering van Stadshavens Rotterdam en Stadswerven in Dordrecht. Van Prooijen: "Hiermee geeft het Zuid-Hollands advies een belangrijk impuls aan het topsectorenbeleid van minister Verhagen om de economie en innovatiekracht voor de regio te versterken. Dit leidt tot nog meer omzet, banen en R&D in de watersector. We zijn tevreden dat we als Kennisalliantie daarin onze rol hebben kunnen spelen."

Dat Nederlandse ingenieurs bekend zijn om hun wateroplossingen, weten we. In de regio Delft, Rotterdam baren we nog meer opzien met demonstratieprojecten in de buitengebieden. 'Tijdelijke waterkeringen', '3Di waterbeheer', 'Slim meten en monitoren zichtbare waterkwaliteit' en 'AquaReUse' zijn absolute blikvangers.

De BoxBarrier is zo'n voorbeeld van een innovatieve tijdelijke waterkering. Zes mensen kunnen binnen vijf uur duizend meter BoxBarrier installeren en daarmee overstromingen voorkomen.

NOOT VOOR DE REDACTIE