Gemeente Hardenberg

Elektrische fietsen en scooters alternatief voor dienstreizen


28 juli 2011


De gemeente Hardenberg zet elektrische scooters en fietsen in voor dienstreizen van ambtenaren. Met het aanbieden van dit schone en duurzame alternatief wil de gemeente het goede voorbeeld geven. Het stimuleren van elektrisch vervoer is onderdeel van het programma Duurzaam Hardenberg.

De gemeente Hardenberg heeft in het programma Duurzaam Hardenberg doelstellingen en ambities geformuleerd op het gebied van duurzame mobiliteit. Zo wil de gemeente het goede voorbeeld geven, zelf praktijkervaring opdoen met onder andere elektrisch rijden en zichtbaar maken wat de mogelijkheden en innovaties op dit gebied zijn.

Elektrische fietsen en scooters
Als concrete uitwerking van de ambities op het gebied van duurzame mobiliteit biedt de gemeente Hardenberg met elektrisch vervoer een schoon alternatief voor dienstreizen van ambtenaren. Hiervoor heeft de gemeente een aantal dienstfietsen en -scooters aangeschaft. Het gaat om twee elektrische scooters, twee elektrische fietsen en twee gewone fietsen.

Deze scooters en fietsen worden door ambtenaren van de gemeente gebruikt voor dienstreizen met korte afstanden. Doordat de eigen auto niet langer gebruikt hoeft te worden voor dergelijke dienstreizen, wordt hiervoor dus ook geen kilometervergoeding gegeven. Van het bedrag dat de gemeente bespaart op de vergoeding voor dienstreizen, kunnen de fietsen en scooters gefinancierd worden. De aanschaf, onderhoud en verzekering van de fietsen en scooters kost de gemeente dus niets extra, maar levert wel degelijk een besparing in de CO2-uitstoot op.

Op termijn wil de gemeente Hardenberg ook een duurzame poolauto aanschaffen voor dienstreizen met langere afstanden. Vorig jaar heeft de gemeente Hardenberg al een elektrische auto aangeschaft die wordt gebruikt door het Cleanteam van de afdeling Beheer Openbare Ruimte.

Duurzame opties
Naast het opdoen van ervaring met elektrisch rijden, werkt de gemeente actief mee aan het realiseren van een aardgasvulpunt of bio-ethanolvulpunt en laadpalen voor elektrische auto's. Zo wordt het gebruik van duurzame vervoersmiddelen verder gestimuleerd. Ook is het de bedoeling dat de gemeente bij het vervangen van gemeentelijke voertuigen voor de meest duurzame optie kiest.

Naar een energieneutraal Hardenberg
De gemeente Hardenberg wil de duurzame kansen die er zijn volop benutten om zo energie te besparen en inwoners, organisaties en instellingen stimuleren hetzelfde te doen. Dit alles op een realistisch ambitieuze manier.

De gemeente Hardenberg heeft de duurzaamheidsambities tot 2014 verwoord in het meerjarenprogramma Duurzaam Hardenberg. Dit programma richt zich onder andere op de eigen organisatie, het duurzamer maken bestaande woningen en duurzame nieuwbouw, duurzame bedrijvigheid, duurzame mobiliteit en het ondersteunen van initiatieven op het gebied van duurzame energie.

Gerelateerd nieuws
Elektrische fietsen en scooters voor dienstreizen - 28-07-2011
15:07