Ingezonden persbericht


Persbericht:
Amsterdam, 29 juli 2011


* Cubaanse autoriteiten 'kidnappen' mega-music festival Rotilla
* Grootste onafhankelijk festival kreeg steun Nederlandse ambassade

Het grootste en populaire apolitieke driedaagse festival Rotilla is door de Cubaanse overheid overgenomen of 'gekidnapt', zoals de onafhankelijke organisatoren zeggen. Zij mogen de voorbereidende vergaderingen niet meer meemaken. De organisatie van het Rotillafestival ligt nu in handen van het Ministerie van Cultuur in Cuba. Het festival Rotilla dat in augustus plaats vindt, was onafhankelijk en kreeg o.a. steun van het Servische elektronische muziekfestival EXIT en van de Spaanse en de Nederlandse ambassade. Raveparties zoals het Rotillafestival, concentreren zich op elektronische dancemuziek, gespeeld door deejays en soms afgewisseld door muziekgroepen. Genres als hardcore, house, jungle en trance kunnen ertoe gerekend worden.

Kidnappen
'Zij kidnappen, stelen ons festival,' zegt oprichter en directeur tot nu toe Michel Matos. 'Het is geen simpele kwestie van censuur of sluiten, maar het is diefstal,' aldus Matos tijdens een kleine persconferentie in zijn woning. 'Aan de ene kant pakken zij het van ons af en aan de andere kant wordt het nu georganiseerd door officiële instituten.' De overheid wilde geen commentaar geven.

Cubaans Woodstock
Het eerste Rotilla Festival werd in 1998 georganiseerd op een strand even buiten Havana voor een handjevol vrienden van Matos, allemaal liefhebbers van rave en dance. Vorig jaar kwamen er 20.000 mensen. 'Tot nu toe werden we getolereerd,' aldus Matos. Rotilla, door sommigen ook wel het Cubaanse Woodstock genoemd, was apolitiek. Vorig jaar was de hoofdattractie echter wel de kritische en polemische hip-hop groep Los Aldeanos. Matos zei dat de organisatie met de regering samenwerkt in veiligheids- en logistieke zaken en ondervond soms ook druk. 'Traditioneel was er sprake van een dialoog met de autoriteiten, die soms druk uitoefenden op de deelname van bepaalde groepen en wij werkten samen zodat het festival in elk geval kon plaatsvinden. Het was niet altijd comfortabel.' Hoewel het festival minder bekend was dan sommige kleinere en politiekere festivals in Cuba, was Rotilla onder jongeren op het eiland heel populair. De 'kidnapping' vond onaangekondigd plaats. Toen medewerkers van Rotilla bijeen wilden komen met de lokale autoriteiten, kregen zij in het park te horen dat zij niet langer degenen waren die het Rotilla Festival organiseerden.

Na verbod filmfestival Cine del Pobre, nu muziekfeest Rotilla In maart van dit jaar kondigde de staatsvakbond voor kunstenaars UNEAC eenzijdig de afgelasting van het negende Internationale Filmfestival van de Arme Film in Gibara aan. Het negende festival zou een hommage zijn aan de overleden Cubaanse cineast Humberto Solás.

De Nederlandse ambassade in Havana, die het Rotilla-festival mede financieel mogelijk maakt, heeft geen commentaar op de overname van Rotilla.

Bron

* CNN, 21 juli 2011, Shasta Darlington

Linken

* De volgende Youtube filmpjes geven een goed beeld van de sfeer op het festival en de thema's die er door de artiesten in 2010 aan de orde werden gesteld plus het enthousiasme van het Cuaanse publiek. Het moet een ware nachtmerrie zijn voor de gestaalde kaders van de Cubaanse Communistische Partij.


- Introductie David, 4 minuten 16
- De introductie van Los Aldeanos, 3 minuten
- Deel van het optreden van Los Aldeanos op het Rotilla Festival in 2010
- Gesprekken met bezoekers van het festival 2010, 4 minuten
- Verklaring van Michel Matos

----------
Meer informatie:

* De Stichting Glasnost in Cuba is opgericht in 1989 en steunt de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
- Dagelijks actueel nieuws uit Cuba verschijnt op onze Cuba-weblog: www.cuba.web-log.nl
- Wekelijks verschijnt ons email-magazine CubaTips. Voor een overzicht van alle verschenen nummers: klik hier Voor een abonnement op onze wekelijkse CubaTips: klik hier

----------
Internetversie

Dit persbericht wordt, inclusief de links, ook op internet gepubliceerd. Als dit persbericht niet goed leesbaar is of als de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken. Klik hier om dit persbericht in uw browser te lezen Stichting Glasnost in Cuba, Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam, tel. 06 1080 8333 of 020 679 02 89; Banknr. 6131744 van ING-Bank; E-mail: glasnostincuba@upcmail.nl , Weblog: www.cuba.web-log.nl