NCRV

Straatpsychiater Jules Tielens maakt live NCRV-radioprogramma ZomerNachten

Ingezonden door NCRV op 7 juli, 2011 - 15:14



zaterdag 30 juli 2011 - 00:02 uur
Zender:
Radio 1

Vrijdag 29 / zaterdag 30 juli 2011

Psychiater Jules Tielens maakt in de nacht van vrijdag 29 op zaterdag 30 juli een eigen radioprogramma in de NCRV-serie ZomerNachten op Radio 1. Hij zal in anderhalf uur zijn eigen verhaal vertellen; hoe hij de live-uitzending invult, is helemaal aan hem.

Tielens is de straatpsychiater die zijn patiënten liever `platspeelt dan platspuit'. Hij werkte met dakloze psychotische mensen die een gevaar voor zichzelf zijn of overlast veroorzaken. Hij gelooft dat een psychiater die zelf de donkere kant van het leven kent, beter hulp kan verlenen aan de zware gevallen in de praktijk. Sinds kort is hij in dienst bij Molemann Mental Health in Amsterdam, een instelling voor psychiatrie, bezig met het opzetten van een polikliniek voor psychotische mensen.

Hij werkt met mensen die niet geholpen willen worden. Bemoeizorg noemt hij dat. Onder die titel schreef hij een psychiatrisch handboek: een 'kookboek' met 'recepten voor goed handelen en tips en waarschuwingen over alle onderwerpen die voor het ambacht van de bemoeizorg van belang zijn'. In 2010 won hij de ereprijs van het fonds psychische gezondheid. Met zijn band The Electric Space Cowboys treedt hij op in psychiatrische instellingen door het hele land.

Tielens over ZomerNachten: "Ik heb altijd last van te veel ideeën. Daar maak ik wel eens iets van, maar het is leuk om die dingen aan elkaar te koppelen, zoals de zin van het leven, de bezuinigingen in de zorg, psychotische mensen en hoe je met een depressie om moet gaan. Het boeiende is dat al deze zaken verbanden hebben en daar ga ik het over hebben."

ZomerNachten onderscheidt zich van andere radioprogramma's doordat er geen presentator aanwezig is: de hoofdpersoon vertelt in anderhalf uur live zijn of haar eigen verhaal. In Zweden, waar dit format al 50 jaar een groot succes is, luisteren dagelijks één miljoen mensen naar de verhalen die bekende landgenoten over zichzelf vertellen. De NCRV maakt acht afleveringen van ZomerNachten, iedere vrijdag- op zaterdagnacht in de periode 8 juli t/m 26 augustus.

Programma:
ZomerNachten
Foto:
ZomerNachten - Jules Tielens
Website:
http://casaluna.ncrv.nl/