KNHS

EK Ponys: Springteam sleept brons uit het vuur

29 juli 2011


JASZKOWO (KNHS) De landenwedstrijd springen tijdens het EK Ponys in het Poolse Jaszkowo kende een ongemeen spannend verloop. Nederland stond na de eerste manche slechts zesde. In de tweede manche kwam het team van bondscoach Sven Harmsen sterk terug en sleepte brons uit het vuur.

Harmsen was erg blij met de bronzen medaille. Twee weken geleden zag hij tijdens het EK voor Junioren en Young Riders twee keer net de derde plaats aan zich voorbij gaan. Ik was bang dat het weer zo zou lopen. In de eerste manche lukte het net niet. In de pauze zijn we naar de vrachtwagens gegaan. Ze lieten de koppies hangen, maar ik zei dat we drie nulrondjes moesten rijden, dan konden we nog op het podium komen. Onze startruiter Jens reed foutloos en toen kreeg iedereen er weer geloof in. Ze zijn echter super terugkomen. Anderen maakten fouten. Dan zie je hoe anders, hoe moeilijk het is om een kampioenschap te rijden. Het was een zwaarbevochten medaille. Dit is echt mooi.

Groot-Brittannië ging na de eerste manche riant aan de leiding met vier foutloze omlopen. In de tweede ronde sloegen de zenuwen toe en kwam Ierland nog heel dichtbij. De Britten hielden stand, voor Ierland en Nederland, dat traditiegetrouw de grootste supportersschare op de been bracht.

Eventing

De enige Nederlandse deelneemster aan de eventingwedstrijd, Milou de Hoon (Baarle-Hertog) met Camila van Stal Roman, staat na dressuur 31e. Ze reed een voor haar doen zeer goede dressuurproef. Morgen staat de cross op het programma. Het parcours lijkt niet al te zwaar, maar aan het eind van het 3,5 kilometer lange traject krijgen de combinaties nog een aantal pittige opgaven voor de kiezen.

Auteur: Petra Baas

Uitslagen
EK Ponys
Jaszkowo, Polen, Comporta, 27-31 juli 2011

Landenwedstrijd springen:


1. Groot-Brittannië 8 (0/8)

2. Ierland 9 (5/4)

3. Nederland 18 (14/4)
Jens van Grunsven (Erp) Indorado 12/0
Amber Fijen (Nieuwstadt) Winning Mood 5/4
Leontine Bruin (Wilp) Scapa SB 4/17
Megan Laseur (Soest) Ensilla 5/0

Foto bronzen team door Petra Baas