Provincie Noord-Holland

Verhalenpaviljoen 2011

21 juli 2011 -

Kom luisteren naar verhalen over een bijzondere plek in IJmuiden of kom zelf een verhaal vertellen. Het verhalenpaviljoen doet in deze zomer Noord-Hollandse kustgemeenten aan.

Aan de hand van de verhalen worden bewoners en ondernemers betrokken bij de toekomst van de Noord-Hollandse kust. Lees de verhalen op: www.oneindignoordholland.nl. Het komende weekeinde strijkt het verhalenpaviljoen neer in IJmuiden. Het is geopend van 10.00 - 18.00 uur.

Daarna volgen:

- 30 en 31 juli, Wijk aan Zee

- 20 en 21 augustus, Castricum;

- 27 en 28 augustus, Callantsoog;

- 10 en 11 september, Den Helder.

De verhalen van bewoners en bezoekers kunnen de identiteit van kustgemeenten versterken en richting geven aan de ruimtelijke ontwikkelingen. Het verhalenpaviljoen is een initiatief van de kustgemeenten en provincie Noord-Holland.

Ooit gesloopt, nooit gebouwd
Het oorspronkelijke karakter van vissersdorpen en agrarische nederzettingen is in anderhalve eeuw veranderd, onder meer door de komst van hotels, restaurants, badhuizen, vakantiewoningen en campings. De verwoestingen in de oorlog, de modernistische wederopbouw daarna en de vele verblijfsvoorzieningen hebben hun sporen achtergelaten.

Rond het Verhalenpaviljoen ziet u afbeeldingen van voormalige gebouwen, pleinen en boulevards. En impressies van gebouwen die ooit bedacht, maar nooit gerealiseerd zijn. Deze afbeeldingen geven weer hoe de kustgemeenten er ooit uitzagen of hadden kunnen zien. Verhalenpaviljoen

De kust is de tweede trekpleister van Noord-Holland De Noord-Hollandse badplaatsen zijn belangrijke trekpleisters voor inwoners en toeristen. Na Amsterdam is de kust de 2e trekpleister van Noord-Holland. De economische concurrentiepositie van de kustplaatsen komt echter steeds meer onder druk te staan.

Voor de gemeenten is het de uitdaging om aan de hand van de verhalen in gesprek te gaan met bewoners en ondernemers om daarna tot een scherper profiel te komen. Kustgemeenten met een eigen karakter zorgen voor een aantrekkelijke kust met voor ieder wat wils. Diversiteit bij de kustplaatsen is belangrijk om een zo groot mogelijk publiek te bereiken.

Dat betekent: niet alles overal hetzelfde. Een helder en onderscheidend profiel positioneert de kustplaatsen niet alleen scherper ten opzichte van elkaar maar ook als Noord-Hollandse kust in totaal.


---