FNV Bondgenoten

Vrachtwagenchauffeurs wijzen loonbod af


* 28-09-2010

* Peter Beekman (webredactie)

* 47 reacties

De cao-onderhandelingen voor het beroepsgoederenvervoer slepen zich al negen maanden voort. Werkgevers bieden 1 procent over twee jaar. "Een onbeschoft voorstel", zegt Huub van den Dungen, bestuurder FNV Bondgenoten.

Bonden en werkgevers zitten 6 oktober weer om de tafel om verder te praten. Van den Dungen verwacht in de aanloop daartoe spontane acties. "Het geduld van de leden is op. Na negen maanden onderhandelen, komen de werkgevers niet verder dan 1 procent loonsverhoging over twee jaar."

Behoud van banen

Van den Dungen accepteert een looptijd van twee jaar, maar dan in 2010
1,25 procent, en het jaar daarop 3 procent. Als de werkgevers een werkgarantie geven, neemt de cao-onderhandelaar genoegen met 2 procent.

Loonachterstand

De lonen in het beroepsgoederenvervoer lopen nog steeds achter bij sectoren als de metaal en de bouw, die wel in loon vooruit gingen. Van den Dungen: "In 2009 hebben de werkgevers een grote stap gemaakt om de achterstand in te lopen. Maar nu dreigt die weer groter te worden."

Bij de volgende gespreksronde op 6 oktober is het hom of kuit, volgens Van den Dungen. "Ik hoop dat het eindbod van de werkgevers hoog genoeg is."