FNV Bouw

Kort geding Koop Holding Europe

Vandaag diende bij de rechtbank Groningen het kort geding dat FNV Bouw samen met FNV Bondgenoten tegen Koop Holding Europe (KHE) heeft aangespannen. De Koop Holding heeft volgens de vakbonden het financieel gezonde Hogenboom Benelux BV (voorheen Nacap Benelux BV) bewust opgeofferd zonder oog voor de belangen van de ruim 100 overgebleven werknemers. Hen is een 'zachte landing' beloofd, terwijl ze nu met lege handen staan. De vakbond eist dat KHE alsnog het sociaal plan voor haar rekening neemt. Op vrijdag 5 augustus doet de rechter uitspraak.

Vermogen onttrokken
De advocaten van KHE noemden de economische malaise als oorzaak van de slechte resultaten van Hogenboom Benelux. De cashpool waarmee KHE naar believen over de kasstromen van Hogenboom Benelux kon beschikken en het afromen van het eigen vermogen van de onderneming, noemden zij 'volstrekt gebruikelijk en aanvaardbaar'.

Vermogensonttrekking
"Het is schandalig dat de KHE een gezond bedrijf, wat Hogenboom Benelux was, de nek om heeft gedraaid, aldus Karin van Oosten, regiobestuurder bij FNV Bouw. "Daarnaast vinden wij dat de Koop Holding haar verantwoordelijkheid moet nemen voor haar werknemers, die zich jarenlang loyaal hebben ingezet voor het bedrijf," aldus Marije Ottervanger, bestuurder bij FNV Bondgenoten. Advocaat voor de vakbonden, Paul Bosch: "Het is onmiskenbaar dat KHE zich schuldig heeft gemaakt aan vermogensonttrekking. Hogenboom Benelux BV was een financieel gezonde onderneming en is ten onrechte geslachtofferd. De rekening daarvan ligt nu bij de werknemers".

Stekker eruit getrokken
"Werknemers zouden een zachte landing krijgen, zoals dat door de Koop Holding zo mooi is beloofd. Vervolgens heeft KHE de stekker eruit getrokken door iedere euro die binnenkwam direct weg te halen bij de onderneming. Let wel: we hebben het hier over een gezond en solvabel bedrijf waar de werknemers jarenlang goed werk deden. Eigenaren Henk Koop en Cor Boonstra wilden ermee ophouden. Dat is hun keuze, maar dat moet wel op een fatsoenlijke manier gebeuren," aldus Van Oosten.

Extra vorderingen
KHE wordt verweten onrechtmatig te hebben gehandeld door misbruik te maken van het vennootschapsrecht waardoor Hogenboom Benelux in een financieel onmogelijke positie is gebracht. De FNV sluit niet uit dat bestuurlijke aansprakelijkheid na dit kort geding aan bod komt. "Eerst wachten we de uitkomst af. Onze inzet is nu gericht op de oud-werknemers; zij verdienen een fatsoenlijk sociaal plan. We sluiten echter niet uit dat in een bodemprocedure extra vorderingen worden ingesteld."

Pijpleidingen gas, water elektriciteit
Hogenboom Benelux BV was een bedrijf dat gespecialiseerd is in het leggen van pijpleidingen voor gas, water, elektriciteit en data en was met name actief in Nederland. In 2009 werkten er nog 450 mensen bij (destijds) Nacap in Nederland, waarvan 200 lid zijn van FNV (Bouw of Bondgenoten). Publicatiedatum: 29-07-2011