Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Op de wegen in Frankrijk, Zwitserland en Italië ondervindt het vakantieverkeer zaterdag veel vertraging, aldus de ANWB. Het is vandaag zwarte zaterdag in Frankrijk, de drukste dag van het jaar op weg. De Franse verkeerspolitie telde om 11.00 uur zo'n 420 kilometer file. Dat is iets minder dan vorig jaar op dat tijdstip.

De problemen zijn het grootst in de Franse Rhônevallei op de A7 ten zuiden van Lyon. Daar staat ruim 130 kilometer vakantieverkeer onderweg naar het zuiden. Ook op de A10, A20 en A75 staan lange files. Voor de Mont Blanctunnel richting Italië wachten vakantiegangers meer dan twee uur. Op de wegen rond Parijs daarentegen kan het verkeer over het algemeen prima doorrijden. De drukte concentreert zich duidelijk in Zuid-Frankrijk.

In Duitsland staat het verkeer op de A8 tussen München en Salzburg in beide richtingen in files van 30 km. In het noorden is het heel druk op de A7/A1 tussen Hamburg en de Deense grens.

De Oostenrijkers melden vooral files voor de Karawankentunnel (A11 naar Slovenië) en de A10 Salzburg - Villach. In Zwitserland is St. Gotthardtunnel het belangrijkste knelpunt. De wachttijd naar het zuiden loopt op tot twee uur. In Italië is het erg druk op de A22 Brenner - Verona, de belangrijkste snelweg naar het Gardameer. Ook staan er lange files op de A14 naar de Adriatische kust.

De ANWB verwacht het hoogtepunt van de drukte op de Europese wegen rond het middaguur. Na 14.00 uur neemt de drukte af. Wie rond het middaguur vertrekt rijdt achter de drukte aan en hoeft veel minder vertraging te vrezen.


---- --