'Vliegen en Bevlogen', een tentoonstelling van Kunstcentrum Haarlem

Ter ere van het 100-jarig jubileum van de rondvlucht van Anthony Fokker in zijn spin boven Haarlem

HAARLEM, 20110727 -- Van 30 juli t/m 3 september organiseert Kunstcentrum Haarlem de thematentoonstelling ‘Vliegen en Bevlogen’, ter ere van 100-jarig jubileum van de rondvlucht van Anthony Fokker met zijn Fokker Spin over Haarlem. Het grafisch werk van Leentje Linders voert samen met de tekeningen van Jaap Ploos van Amstel de boventoon in deze tentoonstelling. Verder is het werk te zien van ondermeer Shahid Parvez, Marjoke Schulten, Herman Brood, Jaques Tange, J. Christiaan Heydenrijk en Loodwicks Press Images (LPI). De dynamiek van vliegtuigen en het verbeelden ervan in kunstwerken is wat de deelnemende kunstenaars met elkaar gemeen hebben.

Op 31 augustus 2011 is het honderd jaar geleden dat de Nederlandse luchtvaartpionier Anthony Fokker met zijn Fokker Spin boven Haarlem vloog. Hij steeg op vanaf een weiland aan de Kleverlaan, vloog over de stad, rond de toren van de St. Bavokerk aan de Grote Markt en landde weer heelhuids in het weiland.

Uitgelicht: Leentje Linders en Jaap Ploos van Amstel

Leentje Linders is vooral bekend vanwege haar etsen vol beweging met voornamelijk de vliegerij als thema. In haar etsen worden de vliegtuigen omringd door beelden en symbolen uit de luchtvaarthistorie. Met name de verscheidenheid aan etstechnieken geven haar werken extra dynamiek. De fascinatie voor het vliegen komt voort uit haar jeugd, haar vader nam haar altijd mee naar vliegshows. Later combineerde zij haar passie voor de luchtvaart met de liefde voor kunst.

Jaap Ploos van Amstel toont de levendigheid van ballonnen en vliegers op het strand, soms met summier aangeduide mensen. De zwart-wittekeningen (in gemengde techniek) en aquarellen van helikopters en vliegmachines ogen de ene keer dynamisch, de andere keer poëtisch en verstild. Het werk van Ploos van Amstel is doordrenkt van noordelijk atmosferisch licht en gaat door de eenvoud van lijnen en vormen terug naar de essentie van wat hij ziet en ervaart op het moment dat hij dit alles weergeeft.

'Vliegen en bevlogen' is een tentoonstelling over vliegtuigen die vliegen en de bevlogenheid van kunstenaars.

De tentoonstelling is van 30 juli t/m 3 september 2011 te bezichtigen bij Kunstcentrum Haarlem, Gedempte Oude Gracht 117-121 Haarlem, 023-5327895, http://www.kunstcentrum-haarlem.nl

Open: di t/m za 11-17 uur